Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 14 feb 2024

Hjärtstartare till bygderna

Marcus Pittja är insatsledare på räddningstjänsten och Monika Nilsson är kommunens landsbygdsutvecklare.

Avståndet till blåljus har gjort att kommunens landsbygdsutvecklare och räddningstjänst har krokat arm i ett gott samarbete för att få fler hjärtstartare ute i bygderna och öka möjligheterna till att rädda liv.

Tjautjas, Nilivaara, Skaulo, och Nattavaara har fått sina offentliga hjärtstartare på plats och närmast väntas även Leipojärvi få en. Även Hakkas brandvärn har fått en egen utrustning, då byn sedan tidigare har en offentlig. Samtidigt som räddningstjänsten sätter upp hjärtstartarna erbjuds det kostnadsfria utbildningar i hjärt- och lungräddning, HLR, på platserna vilket är ytterligare en faktor som räddar liv.

Plötsligt hjärtstopp är en av de vanligaste dödsorsakerna och det är livsavgörande att ha en hjärtstartare i närheten och att medborgarna också vågar agera, med eller utan HLR-kunskaper. Ett tidigt ingripande är ofta skillnaden mellan liv och död, varje minut räknas och med dessa startare ökar chansen till överlevnad radikalt. Det viktigaste är att man både larmar 112 och agerar själv, för annars är det stor risk för att den drabbade faktiskt inte överlever. Så man ska aldrig vara rädd för att göra fel, en hjärtstartare läser av tillståndet, ger tydliga instruktioner under förloppet och sköter det allra mesta när elektroderna väl satts på den sjuke. Vi utbildar även medborgarna på plats när vi installerar startarna då kunskaper om HLR också är en viktig pusselbit för att göra skillnad, säger Marcus Pittja, insatsledare vid räddningstjänsten Gällivare.

Viktigt att meddela och larma

Underhållet av maskinerna som finns monterade i skåp tillgängliga för allmänheten sköter räddningstjänsten om, men när man som medborgare använt en maskin är det viktigt att man ringer numret som finns i värmeskåpet som startaren förvaras i, för då behöver startarens batterier ses över, så den är fungerande till nästa gång olyckan är framme.

Det är alltid viktigt att larma när någon blir allvarligt sjuk, även om man lyckas få igång ett hjärta är det viktigt att sjukvård kommer på plats. Som medborgare kan man faktiskt vara skillnaden på liv och död genom att ta initiativ och agera, oavsett om man har HLR-utbildning eller inte. Så detta samarbete med att utrusta byarna med hjärtstartare är väldigt viktigt för det kommer rädda liv om medborgarna använder dem, säger Marcus.

Fortsatt samarbete

Framledes fortsätter samarbetet kring hjärtstartare i byarna.

Satsningen är livsviktig och kan vi rädda ett enda liv är det värt varje krona vi satsar på detta. Att det ofta i byarna är långt till blåljus och dessutom bitvis är svajande mobiltäckning gör utrustningen extra viktig. Vi kommer fortsätta vårt arbete och jag uppmanar alla redan nu att gå in på hjärtstartarregistret, för där hittar ni vart det finns en startare i er närhet något som är bra att veta innan olyckan är framme och vi tipsar även om appen sms-livräddare för de som har HLR-kunskaper och vill göra skillnad i sitt närområde, säger Monika Nilsson, landsbygdsutvecklare.

Här hittar du din närmaste hjärtstartare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ladda ner appen Sms-livräddare i din mobil om du vill göra skillnad i ditt närområde.
App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Repetera dina hjärt- och lungräddarkunskaper för både vuxna och barn och se hur en hjärtstartare fungerar via filmer hos HLR-rådet, se mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-14
Publicerad:
2024-02-14