Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 jan 2024

Gällivare utvald till arktiskt samarbete

Alexander Kult, särskild samordnare, och Sofie Rynbäck, plansamordnare, på Gällivare kommun

Alexander Kult, särskild samordnare, och Sofie Rynbäck, plansamordnare, på Gällivare kommun.

Gällivare är utvald att delta i Arctic Urban and Regional Cooperation (AURC) – där städer med liknande utmaningar kopplade till den arktiska geografin ges möjlighet att samarbeta och utbyta kunskap och erfarenheter.

Sammantaget är det 14 städer från Sverige, Finland, Norge, Island, Grönland, Färöarna, Kanada och USA som har antagits till projektet. Från Sverige gör även Luleå och Umeå Gällivare sällskap.

– Vi vill gärna byta erfarenheter i frågorna hur man ska locka människor till norr, både nya invånare och kompetens, och hur vi kan arbeta med attraktiva livsmiljöer och affordable housing, säger Sofie Rynbäck, plansamordnare på Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen.

– Vi är också intresserade av hur andra arktiska städer jobbar med sina grönytor på vintern, när de är snötäckta och inte lika tillgängliga.

Det är hon och Alexander Kult, särskild samordnare på Gällivare kommun, som representerar Gällivare. Utifrån det de lyfte i sin ansökan har de delats in i det sociala hållbarhetsklustret, tillsammans med Rovaniemi (Finland), Umeå (Sverige), Kopavogur (Island), Whitehourse (Kanada), Yellowknife (Kanada) och Utqiaġvik (Alaska, USA).

– Det känns jättekul att samarbeta med andra städer i sociala hållbarhetsfrågor och lära sig av varandra, sen förhoppningsvis har vi kvar kontakterna efteråt, säger Sofie Rynbäck.

Övriga kluster är inkluderande ekonomisk utveckling och grön omställning. Innan jul hölls det två digitala träffar och i slutet av januari ses representanter från alla städer i Tromsö i Norge.

Bakgrund
AURC är en del av implementeringen av EU:s arktiska policy genom att underlätta för samverkan mellan arktiska städer, samt verka som kanal för att kommunicera de utmaningar som de nordliga glesbefolkade regionerna står inför.

Projektet finansieras av EU:s tjänst för utrikespolitiska instrument (FPI), som arbetar i nära samarbete med EU-kommissionens generaldirektorat för havsfrågor och fiske (DG Mare) och EU:s utrikestjänst, (EEAS).

Läs mer om projektet hos North Sweden European Office: https://www.northsweden.eu/nyheter/2023/gaellivare-umeaa-och-luleaa-utvalda-till-nytt-projekt-foer-samarbete-i-arktiska-staeder/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-01-05
Publicerad:
2024-01-05