Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 04 sep 2023

Aktuella projekt i centrum från september till och med december

Sommaren och den mest intensiva perioden för alla pågående byggprojekt har passerat. Vi bygger som aldrig förr. Ett flertal projekt har slutförts eller är i sitt slutskede och många stora projekt går stadigt framåt. Kommunen skapar förutsättningar för bostadsbyggande och skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med cirka 22 000 kvadratmeter kultur och aktivitet. Här kommer de viktigaste punkterna som du som invånare kommer att beröras av härnäst:

Multiaktivitetshuset
Infästningar för äventyrsbadets vattenrutschbanor samt omfattande betongarbeten pågår. Hösten 2024 väntas byggnaden nå marknivå.

Sjöparken
Under hösten planeras det för flytt av tre kända objekt från Svanparken i Malmberget till Sjöparken i Gällivare. Det handlar om en scen, en cafébyggnad och en fontän som i samhällsomvandlingens anda ska flyttas och bevaras för framtiden. LKAB flyttar de utvalda objekten och kommer även att ställa i ordning grusgångar, planteringar och belysning för detta.

Brf Sjöparken
Riksbyggen har startat markarbeten, i kvarteret Höken mittemot Sjöparken, för blivande Brf Sjöparken. Transportfrekvensen är låg initialt men ökar i slutet på året då projektet går in i nästa skede.

Kvarteret Gladan
LKAB bygger 85 ersättningslägenheter åt Topbostäder med tillhörande parkeringsgarage. Dessutom bygger LKAB cirka 1 800 kvadratmeter affärs- och kontorslokaler där bland annat Coop kommer finnas. Projektet pågår fram till hösten 2024.

Lasarettsgatan
Åtgärder intill Lasarettsgatan på den södra sidan av gatan i grönområdet. Arbetet sträcker sig från Kunskapshuset och vidare mot rondellen på väg E45. Gående hänvisas till södra sidan av Lasarettsgatan mellan Hantverkaregatan och Storgatan. Garvaregatan kommer att påverkas under vecka 36 och Dahlsgatan kort därefter, körplåtar kommer att läggas ut.

Regnbågens förskola
Den nya förskolan vid Bondegatan/Garvaregatan står klar och verksamheten har flyttat in. Det återstår ett arbete med utemiljön.

Ytor utanför Kunskapshuset
Ytorna på östra sidan av Kunskapshuset har snyggats till under sommaren. Det återstår mindre markarbeten, belysning samt ett trädäck.

Vallmotrappan
Bytet av trappan är klart. Det som återstår är att en ramp, för exempelvis barnvagnar, ska monteras, belysningsarmatur ska färdigställas samt att vissa förstärkningsarbeten ska utföras.

Schaktmästaregatan
Arbete i gata längs med Schaktmästaregatan från Parkgatsleden är klart. Asfaltering sker under sommaren 2024.

Torget i centrum
Det pågår ett arbete med att skapa ett inbjudande hösttorg.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-09-04
Publicerad:
2023-09-04