Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 17 jul 2023

Drömmen om en egen butik ledde till byn

Från storstans trängsel gick flyttlasset till byn Hakkas, fem mil söder om Gällivare. Det var en helomvändning från deras tidigare liv, men inget de ångrat utan snarare omfamnat med värme.
– Vi jobbar extremt hårt, men har samtidigt hittat ett lugn här och det har varit väldigt spännande och livsförändrande att vi vågade ta steget att flytta till en by i norr. Jag har längtat efter att få driva min egen mataffär där jag dessutom får jobba tillsammans med maken. Det är givande, berättar Christoffer Björklund, handlare Ica Polar i Hakkas.

Det är mycket folk i rörelse i mataffären och alla hejar och de flesta känner varandra vid namn. Människor möts mellan de välfyllda hyllorna, surrar en stund och handlar samtidigt. Det var Christoffers dröm om att driva egen butik efter många år i matvarubranschen i Stockholm och Nyköping, som gjorde honom och maken Mathias Björklund till bybor och mottagandet i bygden upplevde de som personligt och varmt.

– Här vet man ofta namnet på varandra eller känner igen varandra. En otrolig mysfaktor. Det finns något tryggt i det, man månar om varandra på ett sätt vi är ovan vid från storstadslivet där folk gärna tittar förbi varandra och ofta undviker kontakt. I byn ser man varandra och bygger relationer på ett hemtrevligt sätt och det gör att nykomlingar lätt hittar sig till rätta här. I början oroade jag mig över hur vi skulle mottagas i bygden, två stockholmare och gifta homosexuella män, jag dessutom med ring i näsan och full i tatueringar. Men snabbt förstod jag att vi kunde landa mjukt, det är inkluderande och härliga människor här i bygden och alla människor kan hitta sin plats här. Det är så himla fint och det som gör livet i byn unikt, säger handlaren Christoffer.

Samhällsnyttan en viktig aspekt

Sedan övertagandet av mataffären som funnits i byn i decennier, har det hänt en hel del, inredning har uppdaterats och sortimentet både utvecklats och testats för att möta kundbehoven och för att förse byborna med vad de vill ha och behöver. Christoffer förklarar att det primära är att det ska vara lönsamt för att verksamheten ska kunna drivas med både trygghet och långsiktighet i fokus. För att kunna bygga en hållbar butik ur alla perspektiv och att vara en attraktiv arbetsgivare. Att varje landsbygdsaffär har en särskild betydelse för sin plats blev de snabbt varse om när de flyttade till byn.

– Allt det vi gör varje dag i varje beslut, gör vi för att butiken ska kunna finnas kvar. Affärens betydelse för bygden var en sak som verkligen blev tydlig när vi flyttade till byn. Befolkningen är bygdens hjärta men skola, mack och affären extra viktiga för att vardagen ska fungera för människorna här och det är en extra dimension i företagandet, samhällsnyttan. Att affären dessutom tillhandahåller tilläggstjänster för att folk ska slippa köra drygt tio mil för att exempelvis hämta paket är också väldigt prioriterat, även om det kanske inte är det som ger något större klirr i kassan, är det viktigt för folket och miljön och något vi hela tiden arbetar för att utveckla.

En annan viktig aspekt är arbetstillfällena butiken skapar i byn och vi hade verkligen tur med att det fanns engagerade och kunniga medarbetare som kom med övertagandet. Det har gjort allt lättare. Helst då vi upptäckt att rekryteringen i kommunen är svår på grund av gruvnäringen som tar mycket av den arbetskraft som finns lokalt. Framtiden kan vara svår att sia om då det händer så mycket med förutsättningarna hela tiden, exempelvis el-priserna denna vinter och vår har varit utmanande för alla företagare, inte minst för oss som verkar på landsbygden. Men utvecklingsplaner finns det gott om och vi har köpt hus i Hakkas, skaffat en hund och stortrivs. Även om vi saknar våra anhöriga som finns kvar söderut har vi hittat hem här, så vi ser fram emot många fina år som bybor, säger Christoffer Björklund med värme i rösten.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-07-17
Publicerad:
2023-07-17