Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 10 jul 2023

Bistro och mikrobryggeri till byn

Bart De Roey

I fyra år har Bart De Roey snickrat på sin dröm om att förvandla den gamla busstationen i Skaulo till en livfull mötesplats mitt i byn.

– I sommar öppnar bistro och till hösten är planen att dra igång mikrobryggeriet. Det känns fint att få ge den gamla byggnaden liv igen och den ligger ju verkligen mitt i byn Skaulo och det är den perfekta platsen, det är en plats folk bor på, passerar och besöker. Det känns jätteroligt och spännande och stödet i bygden har varit stort och nu väntar folk bara på att jag öppnar, säger Bart entusiastiskt.

Belgaren Bart De Roey förälskade sig i Sverige och Soutujärvibygden vid ett semesterbesök för många år sedan och bestämde sig för att slå rot i bygden. Bart har arbetat i restaurangbranschen och besöksnäringen i trakten under alla år och han har sedan många år även egen verksamhet med bland annat uthyrning av stugor i bygden. Han är bland annat utbildad bryggerimästare i botten med ett storslaget intresse för både ölbryggning och matlagning. Han kommer i sin nya verksamhet få arbeta med det som får hans hjärta att sjunga, egenlagad mat med mycket lokala råvaror och med hälsofokus, samtidigt som han kommer brygga sitt eget öl efter sina egna utprövade recept, som han under många år tagit fram i mindre batcher, för att sälja i baren på hans drömverksamhet som snart ser dagens ljus.

– Det har varit mycket jobb med att få i ordning byggnaden. Byborna här är otroligt engagerade och hjälpsamma, både med att själva hjälpa till och med att ge tips på hantverkare. Det har underlättat arbetet mycket. Jag tycker att det är så himla roligt att få skapa lite mer liv och rörelse till byns centrum och förvalta byggnaden som tidigare stått tom i många år. Verksamheten kommer också skapa några arbetstillfällen i byn, vilket givetvis gör det extra roligt. Det mesta är klart för start, men det är några bitar och vissa detaljer som behöver komma på plats innan jag kan öppna, så exakt datum är inte satt ännu. Men förhoppningen är att bistrot kan slå upp dörrarna i juli. Då blir det okrånglig smakrik mat med många norrländska råvaror som kommer serveras och vi hoppas på att det blir en livfull plats för bybor och besökare att mötas på, säger Bart De Roey, ägare Barts Bistro och Mikrobryggeri i Skaulo.Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-07-10
Publicerad:
2023-07-10