Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 22 maj 2023

Kulturstipendium och Eldsjälspris Gällivare kommun 2023

Hooja

Musikgruppen Hooja belönas med årets kulturstipendium för vuxna.

Gällivare kommun Kulturen utser varje år två kulturstipendier. Kulturstipendium vuxen som belönas med 20 000 kronor respektive ungdom som får 10 000 kronor. Dessutom delas det ut ett eldsjälspris på 10 000 kronor, ett pris som spänner över alla områden, kultur, idrott, föreningsliv med mera. Stipendierna kan man både söka och nomineras till.

Årets pristagare har alla gjort och gör stora insatser inom sina respektive områden där eldsjälspriset är det vanligaste att man nomineras till.

Pristagarna är beslutade av kommunstyrelsens ungdom-, fritid- och kulturutskott.

Nedan följer motiveringarna för respektive pristagare.

Motiveringar till stipendiater


Kulturstipendium Vuxen Hooja

Musikgruppen Hooja har med ett unikt sound som beskrivits som skogsdisco tagit musiksverige med storm. Med melodier och texter som fått hela Sverige, i alla åldrar, att dansa och sjunga med får gruppen anses som något alldeles extra unikt. Framgången och ett fantastiskt genomslag i en knivskarp konkurrens gör Hooja till mycket värdiga vinnare av årets kulturstipendium.

Eldsjälspriset Ann-Helen Mickelsson

Ann-Helen är en eldsjäl som under många år arbetat inom föreningslivet där inte minst kulturen legat henne extra varmt om hjärtat. För Gellivare Sockens Hembygdsförening och Gällivare- Malmbergets Konstklubb har hon under flera år varit en motor, där just de föreningarna spelar en mycket viktig roll för Gällivare kommuns föreningsliv och kulturutveckling. Hennes engagemang och positiva energi gör henne till en värdig vinnare av eldsjälspriet 2023.

Ann-Helen Mickelsson

Kulturstipendium Ungdom


Zamira Hagadal

Zamiras enorma talang, idoga arbete, att hela tiden utvecklas inom musiken där hon både spelar och sjunger på en redan hög nivå gör att vi ännu bara sett början på en sannolikt mycket lång och framgångsrik karriär inom musiken för henne.

Zamira Hagadal

Foto: @aukeaphoto

Ailo Thomassen
Ailo är en framgångsrik producent och musiker inom samisk musik. Som DJ Ailo uppträder han på musikscener i hela Sápmi. Han skapar egen musik både själv och tillsammans med andra. Ailo är redan en stor och viktig inspiratör inom den samiska kulturen och musiken men också långt utanför den.

Ailo Thomassen

Foto: Mads Suhr Petersen


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-15
Publicerad:
2023-05-22