Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 19 dec 2019

Antalet elbilar har fördubblats i Gällivare

elbil

- Just nu har Gällivare kommun en elbil i sin bilpool. Bilen är bokningsbar av alla anställda som har behov av bil i tjänsten, säger Johan Johansson, bilpoolsansvarig på Gällivare kommun. I undersökningen ingår dock endast privatägda elbilar.

Antalet eldrivna bilar växer explosionsartat i Sverige och Gällivare följer den trenden. Under det senaste året har antalet privatägda elbilar i Gällivare ökat med 100%, medan laddhybrider har en utveckling på 45%. Det är en utveckling som är i linje med resten av Sverige.

- Det är intressant att laddbara bilar tar mer plats på svenska vägar. Kanske är detta ett tecken på att vi tar större ansvar för vår miljöpåverkan. Eller så kanske teknologin börjar bli bra nog för att motivera den höga prislappen, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Tillväxten av privatägda elbilar har skett i nästan hela Sverige. Antalet elbilar har fördubblats i landet på bara ett år. Gällivare följer den trenden, och har sett en utveckling på 100% sedan förra året, eller mer exakt 4 nya elbilar. Detta enligt nya siffror från informationstjänsten Ratsit, som har gjort ny kartläggning av personbilar och drivmedel i Sverige 2019.

Elbilen är dock långt ifrån etablerad i de svenska hemmen. Den utgör fortfarande en väldigt liten del - endast 0.2% - av den svenska personbilsflottan. I Gällivare utgör elbilar endast 0.06%, eller 8 elbilar av totalt 14048 personbilar i kommunen. Antalet laddhybrider utgör en aningen större procent, och ligger på 0.43% i kommunen.


Se kartläggningen och läs hela artikeln här:
Privatägda elbilar har dubblats på ett år - Drivmedel i Sverige 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Daniel Olausson/Follow the Light


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-12
Publicerad:
2019-12-19