Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 22 nov 2016

Populär återanvändning på frammarsch

Tsegay Habte, Mats Ryen och Gunilla Ström Kejonen.

Tsegay Habte, Mats Ryen och Gunilla Ström Kejonen.

Kommunens arbetsmarknadsenhet driver bland annat återvinningsmarknaden Alltinget och en textilverkstad på Hjortronet i Gällivare. På Alltinget kan du lämna in möbler och husgeråd och samtidigt göra egna fynd.

Mats Ryen, enhetschef, berättar att Alltinget är en verksamhet som har växt otroligt mycket de senaste två åren.

- Vi har fräschat upp butiken och vi får också in mycket mer grejer och har fler kunder än tidigare. Folk känner till oss nu vilket ger en ökning och man kastar inte saker på samma sätt som tidigare utan kommer hit med dem istället, förklarar Mats.

Totalt sysselsätter Alltinget och textilverkstan 27 personer där merparten är via arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsåtgärder. Arbetsuppgifterna varierar mellan allt från att åka och hämta och lämna möbler, värdering, prismärkning, rengöring och test av teknik på datorer.

1000-tals tygkassar


På textilverkstan har man tillverkat 1000-tals tygkassar genom åren. Det är en återvunnen produkt som en gång i tiden kanske var en gardin i en av kommunens lokaler eller gjort sitt i någons hem.

- Jag fick ett samtal från Falun för en tid sedan av någon som varit i Gällivare på konferens och fått informationsblad förpackade i en tygkasse. Hon gillade idén och ville veta mer för att sprida vidare till sin verksamhet. Alltinget säljer också kassen så den är uppskattad, förklarar Viola Larsson, arbetsledare.

Barnomsorgen är en av textilverkstans återkommande beställare. Då handlar det om utklädningskläder och kojor som sys upp av tyger som lämnats in.

- Just nu har vi en jätteduktig man från Syrien här. Han har jobbat som skräddare i 20 år i sitt hemland. Tillsammans med en kollega från Iran syr de bland annat polis- och brandmanskläder till barnen, säger Viola.

Alltinget får ibland in möbler med trasigt tyg som textilverkstan klär om. Hela och rena går de sedan lättare att sälja. Småbitarna som blir över blir kanske en duk till ett fik eller resulterar i ännu en tygkasse.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-20
Publicerad:
2016-11-22