Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 08 dec 2014

Naturum Laponia utsedd till årets byggnad

Naturum Laponia

Priset för årets byggnad tilldelas den som på ett enastående sätt har visat vara en förebild genom byggnad eller renovering av byggnad, utomhusmiljö i en god arkitektonisk anda och/eller på ett miljömässigt och energisnålt sätt. Miljö- och byggnämnden har beslutat att utse Naturum Laponia till årets byggnad 2014. Priset delades ut i samband med kommunfullmäktige den 8 december.

I höstas invigdes naturum Laponia, ”Snöfällan”, vilken väntas bli en attraktion för både svenska och internationella gäster. Det här är porten ut till fyra nationalparker, två naturreservat och nio samebyar. Världsarvet Laponia är ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet. Och samtidigt är det Europas största sammanhängande naturlandskap.

Gudrun Kuhmunen som är ordförande i Laponiatjuottjudus/Laponiaförvaltningen tog emot priset.

- Jag tycker det är glädjande att byggnaden uppmärksammas. Det är både en arkitektoniskt fin byggnad och en symbol för världsarvet. När Unesco bestämde att ta med Laponia bland världens världsarv var det för att det uppfyller vissa kriterier och man ser att huset är gjort utifrån dem. Kriterierna har följt med i hela arbetet och de är naturen, spår av tidigare brukare, samisk kultur och en nu levande rennäring, säger Gudrun.

Motivering:
Med stor ödmjukhet för platsen och sammanhanget, med sinnlig känsla för material, detaljer och helhet, med inspiration från samisk byggnadskultur och olika inslag i naturen, har arkitekten på ett spännande vis lyckats kombinera tradition och innovation. Snöfällan, en byggnad som med sin säregna gestaltning på samma gång både sticker ut och smälter in, sammanför det bästa av flera världar. En storartad arkitektonisk bedrift!


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-05
Publicerad:
2014-12-08