Gå till innehåll

Kulturcafé - endast för vuxna

Datum
Tid till
Bödel

Vågar du komma? Du är varmt välkommen på en mörk, hemsk kväll med ond bråd död på muséet. Kjell Henriksson kommer att berätta bödlar och avrättningsplatser i Norrbotten. Andreas Åström kommer att vara trubadur och underhålla med sång och musik.

Bödlar och avrättningsplatser är en ganska okänd del av vår historia och de har under lång tid varit omgärdade av många myter. En bidragande orsak till att bödlarna varit så anonyma är att de under medeltiden var bland de mest avskydda i samhället. Oftast var bödeln en dödsdömd som ställts inför valet att antingen själv bli avrättad eller bli skarprättare. Det var inte ovanligt att nytillträdde bödelns första uppdrag var att avrätta sin föregångare. Under denna tid var synen på straff att det var samhällets hämnd på brottslingen. Det vanligaste straffet var böter vilket också var en viktig inkomstkälla för staten. Sedan kom skam- och kroppsstraff. De senare rymde allt från piskning till stympning och avrättning. Under medeltiden och fram till 1700-talet fanns det runt 70 olika brott som var belagda med dödsstraff. Kjell Henriksson kommer att berätta om några av dessa.

Under 1700-talet började humanistiska tankar om människovärdet att slå igenom. En konsekvens av detta var att man i högre utsträckning började utdöma fängelsestraff. Antalet dödsstraff minskade och med det antalet bödlar. När dödsstraffet avskaffades 1921 fanns det bara en bödel för hela Sverige. Under 1700-talet började även bödelsyrket att professionaliseras och statusen för bödeln höjdes. Man ville ha skickliga yrkesmän, som var effektiva och lät de dömda lida så lite som möjligt.

Du kommer bland annat att få höra om Sören Gyll som var den siste bödeln för Norr- och Västerbotten. Han tjänstgjorde 1836-1863.

Evenemangsinformation

Datum
Tid
till
Plats
Gällivare Kulturmuseum
Arrangör
Eva-Lena Björkman
Telefon
0970-818274
E-post
Eva-Lena.Bjorkman@gallivare.se
  • Musik
  • Föreläsning