Gå till innehåll

Man får göra som man vill: Marie-Louise Ekmans konst under femtio år

Datum
Tid till
Marie-Louise Ekman

Du är varmt välkommen till en underbar och inspirerande utställning! Kärlek, vardagstokigheter och toalettfunderingar. I sin första turné i Norrbotten, med start på Gällivare kulturmuseum, visar konstnären, professorn och dramatikern Marie-Louise Ekman grafiska verk från fem decennier.

Du får i tio verk möta den betydelsefulla och utomordentligt mångsysslande konstnären som både hunnit göra filmer, pjäser, vara rektor för Kungl. Konsthögskolan, varit chef på Dramaten och samtidigt förblivit ständigt aktuell i sitt konstnärskap.

Utställningen ges i samarbete mellan Konstmuseet i Norr, Gällivare Kulturmuseum och Gällivare-Malmbergets konstklubb.

Förhållanden och möten mellan människor spelar en central roll i Ekmans konstnärskap som inkluderar måleri, objekt, applikationer, film, teater, TV-serier och, inte minst, grafik. I vardagligt banala scener, ofta i hemmiljö, överskrids politiska, erotiska och konstnärliga tabun med hjälp av en lekfull ”popnaivism”. Det är en blandning av referenser till 1960-talets popkonst och naiva uttryck från bland andra självlärda konstnärer och barnboksillustrationer. Kombinerat med den här popnaivismen finns vanligtvis något mycket absurt. Teatern som form och metafor dyker ständigt upp i de berättande scenerierna, oavsett teknik och genre.

Evenemangsinformation

Datum
Tid
till
Plats
Gällivare Kulturmuseum
Arrangör
Bjorn.Pettersson@gallivare.se
Telefon
0730 256 831
E-post
Bjorn.Pettersson@gallivare.se
  • Utställning
  • Konst