Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 07 feb 2024

Tio år av samhällsomvandling

I mitten på oktober 2019 lyftes tornet av Disponentvillan. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

Mycket har hänt under ett decennium i och med den pågående samhällsomvandlingen. För över tio år sedan tecknade Gällivare kommun och LKAB ett samarbetsavtal som reglerar den ekonomiska grunden för samhällsomvandlingen.

Riktlinjerna för hur kommunens medborgare ville se utvecklingen hade redan ritats upp under projekt Nya Gällivare. Över 3000 personmöten står till grund för hur Gällivare har växt sedan dess.

Vi bygger som aldrig förr. Nya bostadsområden har växt fram, Kunskapshuset som har uppmärksammats internationellt för sin unika design står klar och Gällivare fick Nordens modernaste vård- och omsorgsboende när Forsgläntan invigdes 2017.

Invigning Forsgläntan

Forsgläntan invigdes under 2017. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

Vi har skapat Nya Sporthallen, en kombinerad friidrottsarena och sporthall, och den toppmoderna is- och evenemangsarenan Isborgen. Hela Sjöparken har fått ett lyft och är nu ett parkområde med aktiviteter, lek, och rekreation för alla åldrar. Bostäder byggs och vi skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med cirka 22 000 kvadratmeter - ett multiaktivitetshus för kultur och aktivitet.

- Vår kommun stod inför stora förändringar. Förändringar som innebar att vår gemensamma framtid skulle komma att se helt annorlunda ut. Vi visste inte i detalj hur, men säkert var att alla som bor i Gällivare och Malmberget skulle komma att beröras, säger Lennart Johansson, tillförordnad kommundirektör.

Hur allt startade

En omfattande medborgardialog resulterade i en vision, Gällivare skulle utvecklas till en arktisk småstad i världsklass. Gemensamt kom man fram till att ett samhälle med större attraktion, utbud och möjligheter skulle skapas. Var nya bostadsområden och servicemiljöer skulle etableras fastslogs, dess utformning och funktion formulerades i en gemensam målbild. Allt detta var viktiga delar som utgör kärnan i Gällivare kommuns vision. Medborgarna ville att centrum skulle förtätas, att ett nytt bostadsområde utvecklades på Repisvaara och man ville ha ett stadsnära boende vid älven Vassara. Utifrån detta har sedan kommunen jobbat med förutsättningar för utvecklingen av Gällivare. Och det är också där utvecklingen har skett de senaste åren.

Sammanfattning av projekt Nya Gällivare

Hus har flyttats, nya vägar har byggts och skidspåren har fått nya dragningar

Idag bor det mer än 1350 personer på området Repisvaara som fortsätter växa upp mot Dundret. Bygget av en förskola på Repisvaara pågår och det ska även byggas en skola i nära anslutning.

Området ”Andra sidan” har växt med bland annat Bryggeribacken och ett nytt bostadsområde växer fram mellan sjön Nuolajärvi och Vassara älv. Dessutom har många nya flerbostadshus vid älven kommit på plats i närheten av Forsgläntan och boendet för socialt stöd som fick namnet Strandvillan.

Många hus har flyttats genom åren och bevaras på så sätt för framtida generationer. Många av dem återfinns på Solbacken i Koskullskulle men även vid Nuolajärvi, på Repisvaara och runt om i vår kommun.

Husflytt

Inför bygget av Kunskapshuset bytte MD:s Grill ägare och flyttades till en annan central plats i Gällivare. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

I centrum har flera nya flerbostadshus fått sin plats, vi ser numer kvarteret Laestadiusparken och Hasseln i närheten av Circle K, ett nytt senior- och trygghetsboende vid kommunhuset och fler bostäder byggs just nu i centrum. Mitt i stan har vi numer även vår gymnasieskola och skola för vuxnas lärande, det prisbelönta Kunskapshuset. Och ingen har väl missat det blivande huset för kultur, sport och fritid som växer fram på torget. En blivande mötesplats för alla åldrar.

Gropen

Gropen i Malmberget som tillslut delade samhället i två delar. Här från 2019. Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-07
Publicerad:
2024-02-07