Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 15 dec 2020

Ritat av världens vassaste träbyggnadsarkitekt

Multiaktivitetshuset

Skisser: MGA och MAF

Multiaktivitetshuset blir en av Sveriges största träbyggnader. Huset är ritat av den berömda världsarkitekten Michael Green som också skapat New York och Paris högsta träbyggnader.

Multiaktivitetshuset är ett av fyra projekt som tillhör samma tänk kring ökade aktiviteter i centrum. Sporthallen, is- och evenemangsarenan samt Kunskapshuset ingår också i samma plan. Multiaktivitetshuset blir en plats för möten, över åldersgränser och intressen. Ett välkommet bidrag till samhällsutvecklingen i Gällivare.

Ansvarig arkitekt är Michael Green bosatt i Vancouver, Kanada, tillhör världens nu främsta arkitekter, och i särklass när det gäller träarkitektur, vilket det också är fråga om i Gällivares nya multiaktivitetshus.

- Han har varit på plats fyra gånger för att skapa sig kunskap och inspiration kring huset och vi har haft åtskilliga telefonkonferenser där jag som ansvarig för programytornas inbördes relationer diskuterat lösningar med Michael, berättar Mats Jakobsson, M.A.F. arkitekter.

M.A.F. arkitekter är en del i projektet, mycket tack vare sin lokalkännedom och hur man kan och bör bygga i ett kallt klimat.

Gränsöverskridande verksamheter

Och det är inte lite de har behövt diskutera. Multiaktivitetshuset med sina 24 000 kvadratmeter i sex våningar ska innehålla lokaler för kultur, sport och fritid.

- Det blir ett bibliotek, en simhall, äventyrsbad, två handbollshallar, brottningslokal, danssalar, padel och squashplaner, två stycken ”black box” för teater och föreställningar, bio, skatepark, klätterstudio, bowlinghall, ungdomsgård, skyttebana samt ett antal övningslokaler för kulturskolan och hantverksateljéer, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd.

- Multiaktivitetshuset blir Gällivares nya mötesplats för alla där aktiviteter engagerar, kompletterar varandra och inbjuder till improvisation, säger Jeanette Wäppling (V), kommunalråd.

Kyla och mörker, värme och ljus

Och mycket glas blir det, även om den starka klimatvariationen över året ställer anpassningsbegreppen på sin spets – väldigt mörkt och kallt ena halvåret och så jättemycket ljus andra halvåret. Alltså får man skapa glaslösningar som är flexibla och klarar att hantera energibalans, solskydd och komfort.

- Det är något vi alltid har med oss när vi ritar och bygger här uppe, men visst ställer det stora krav på både design, material, konstruktioner och montage. Till multiaktivitetshuset har vi också ritat in solceller i glaset. Med dagens effektuttag i dessa blir återbetalningstiden lång, men symbolvärdet och miljöeffekten väger över, säger Mats Jakobsson.

- Vi bygger hållbart och det är enkelt att fossilfritt ta sig till kultur- och fritidsanläggningar. Gällivareborna kan gå, cykla eller ta sparken till det mesta, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd.

Multiaktivitetshuset

Text: Melinda Lemke & Mikael Ödesjö, Tidningen GLAS och Rutan samt Gällivare kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-22
Publicerad:
2020-12-15