Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 22 feb 2024

Från äventyr i Afrika och Elitstyrkans hemligheter till att rädda liv i Gällivare

Äventyraren Emma Vånemo har cyklat från Sverige till Sydafrika, deltagit i tv-programmet Elitstyrkans hemligheter och vandrat 650 mil genom Afrika. Sedan i våras räddar hon liv på räddningstjänsten i Gällivare.

Emma Vånemo är född och uppvuxen i Helsingborg. Äventyr och utmaningar är en stor del av hennes liv. Under åren har Emma utfört storslagna äventyr. Bland annat när hon under ett år cyklade från Sverige till Sydafrika, en resa på cirka 2000 mil, ett halvt varv runt jordklotet.

- Efter flera år av resor och otroliga upplevelser ville jag komma på vad jag vill göra när jag blir stor och kom fram till att brandmannayrket skulle vara kul. Under två år utbildade jag mig i skydd mot olyckor och tog examen i januari 2022, säger Emma.

Under utbildningen sökte Emma till första säsongen av tv-programmet Elitstyrkans hemligheter, där hon utmanades både fysiskt och psykiskt. Utmaningarna gav Emma ny glöd till ett nytt äventyr som blev att vandra 650 mil på egen hand genom Afrika. Vandringen startade på Afrikas östkust och avslutades tio månader senare på Afrikas västkust. För det utsågs Emma till Årets kvinnliga äventyrare 2022.

I våras började Emma sin tjänst på Gällivare räddningstjänst och trivs bra med yrket, arbetskamraterna och livet i Gällivare.

- Det bästa med att vara brandman är ovissheten, att den ena dagen inte är den andra lik. Det finns en tjusning i att när det väl gäller så gäller det och då måste allt sitta. Jag gillar att jobba praktiskt och har en stark vilja att hjälpa andra människor. Människorna här är supertrevliga och jag älskar friluftslivet. Dessutom är naturen tio av tio så jag ser fram emot att uppleva alla säsonger. Nu har jag fixat skateskidor så det blir min nästa utmaning, att lära mig åka längdskidor, säger Emma.

I framtiden har Emma planer på flera äventyrsprojekt, både större och mindre. Hon vill bland annat ro över Atlanten och paddla runt Skandinavien.

Räddningstjänsten i Gällivare arbetar dagligen för en jämställd och jämlik arbetsplats. Arbetet handlar bland annat om att ständigt förbättra verksamhetskulturen genom att utveckla bemötande, attityder och att respektera och acceptera varandra.

Frida Klarin, tillförordnad räddningschef på Gällivare räddningstjänst är övertygad om att arbetsplatsen som helhet blir bättre med en blandad personalgrupp utifrån kön, bakgrund och andra livserfarenheter.

- Vi möter många olika människor i våra uppdrag och behöver veta hur vi bemöter dessa individer på lämpligast vis. Är personalgruppen jämställd och jämlik tror jag att vi hjälper de som bor och vistas i Gällivare kommun på ett effektivare och professionellare sätt vilket är syftet med hela vår verksamhet, säger Frida.

På heltidsstationen i Gällivare arbetar det totalt 35 personer varav sex kvinnor. Att arbeta på räddningstjänsten är ett jobb utöver det vanliga som innefattas av väldigt varierande uppgifter och ställer krav på stor ödmjukhet inför människor och samhället.

Vill du göra skillnad på riktigt? Sök utbildning inom räddningstjänstområdet idag och förutom att rädda liv, gör du stor skillnad i samhället.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-22
Publicerad:
2024-02-22