Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 feb 2024

Full fart i projektet Move on up: ”Ett startskott vad gäller inflyttning”

Projektledare från Gällivare, Överkalix, Jokkmokk och Kiruna.

Från vänster: Malin Kristoffersson, Gällivare kommun, Magdalena Forsman, Gällivare kommun, Sofi Wiippa Lahti, Överkalix kommun, Anette Ek Lindqvist, Jokkmokk kommun, Emelie Eriksson, Kiruna kommun.

I samverkansprojektet Move on up ska Gällivare kommun tillsammans med kommunerna Jokkmokk, Kiruna och Överkalix hitta nya sätt att attrahera kompetens till regionen. Här får du möta personerna bakom projektet.

Projektet som startade i september 2023 löper under tre år och finansieras av Svenska ESF-rådet och Region Norrbotten. Målet är att ta fram och etablera bra sätt att jobba med och ta emot inflyttare.

Övergripande projektledare är Malin Kristoffersson från Gällivare kommun. Malin är den som håller ihop projektet och ser till att projektet uppnår de uppsatta målen och följer riktlinjerna.
– Det är ett toppenprojekt som jag verkligen tror kommer att vara ett startskott vad gäller inflyttning, säger Malin Kristoffersson.

Utöver Malin finns också projektmedarbetaren och inflyttningslotsen Magdalena Forsman, även hon från Gällivare kommun.
– Projektet är välbehövligt och viktigt för hela området, alla är lika viktiga, både tätort och landsbygden. Vi måste verka för att få människor att känna stolthet, trivsel och värdskap. Projektet handlar inte om någon lite grupp på fem individer utan alla både du, jag och alla som jag känner behöver kavla upp ärmarna vad gäller kompetensförsörjning, attraktivitet, välkomnande av nya medborgare och vara beredda på att dra sitt strå till stacken, säger Magdalena Forsman.

Från Jokkmokks kommun är det Anette Ek Lindqvist som är projektledare.
– Projektet är välbehövligt och det är en stor utmaning för hela Norrbotten att försöka få potentiella inflyttare. Vi har ett stort behov av kompetens inom olika yrken och den kompetensen är vi inte ensam om att vilja ha men i samverkan jobbar vi framåt, så det skall bli spännande att se utvecklingen i projektet. Vi är ett drivet, glatt gäng som verkligen vill nå resultat och i mål projektet, säger Anette Ek Lindqvist.

Inflyttningsvärden Emelie Eriksson är den som driver projektet från Kiruna.
– Jag själv är inflyttad till Kiruna från Uppsala och gjorde min första vintersäsong inom besöksnäringen här 2014. Det som fick mig att vilja stanna är naturen och den kultur som finns här uppe. För mig har det alltid varit viktigt att alla känner sig välkomna, får känna sig som hemma och uppleva det vackra här. Nu får jag möjligheten att bidra till att få fler inflyttare hit och att vilja stanna flera år framöver, säger Emelie Eriksson.

Sist men inte minst har Sofi Wiippa Lahti som projektledare från Överkalix kommun.
– Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med utvecklingsfrågor och gillar att få saker och ting att hända, så när möjligheten att få arbeta i detta samverkansprojekt dök upp var det inte svårt att tacka ja. Vi måste bli fler och då handlar det om att vi tillsammans hjälps åt att välkomna inflyttare och gör kommunerna attraktiva. Nu ska vi vända på trenden och se till att fler förstår vilken livskvalité vi kan erbjuda här uppe i norr - här är livet så mycket enklare på många sätt, säger Sofi Wiippa Lahti.

Ett gemensamt mål är att projektet inte bara ska rikta sig till nya invånare, utan önskan är att alla skall trivas i respektive kommun oavsett om man är nyinflyttad, hemvändare eller född och uppvuxen på orten.
– Under torsdagen den 17 januari hade projektgruppen sin första sammankomst i Jokkmokk, där vi jobbade med de övergripande målen, tidsplan och riktlinjer. Samtliga är ringande överens om att vi har en positiv och spännande resa framför oss. Tillsammans känner vi oss starka, säger Malin Kristoffersson.

Bakgrund

Syftet med samverkansprojektet är att stärka lokala strukturer och metoder för att bidra till att attrahera den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar kopplat till samhällsomvandlingen och den gröna omställningen i regionen.
Genom etablerad samverkan ska arbetet stärka tillväxten både lokalt och regionalt, samt öka attraktionskraften och servicen som dessa kommuner erbjuder. Målet är att ta fram och etablera en hållbar, långsiktig och inkluderande metod och ett arbetssätt för mottagande av inflyttare i de deltagande kommunerna.

Läs mer här: https://gallivare.se/arkiv/nyheter/2023/2023-09-11-stort-fokus-pa-mottagarkapacitet---trearsprojekt-beviljat

 

Logga Europeiska Unionen
Logga Region Norrbotten

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-19
Publicerad:
2024-02-16