Gå till innehåll

Gällivare – månad för månad

Gällivare - månad för månad

Foto: Magnus Winbjörk

Planerar du att besöka Gällivare men är lite osäker på vilken tid under året? Här får du en kort guide till månaderna i Gällivare som en liten hjälp på traven i din reseplanering.

Upplev den arktiska kylan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under den kallaste månaden på året, vissa dagar kan temperaturen sjunka under -30 grader Celsius. Det är även högtid för norrskenet som brukar dansa över himlavalvet under kvällar och nätter. Under de lite varmare dagarna kan du bege dig ut i det snötäckta vinterlandskapet på snöskor eller turskidor, glöm bara inte pannlampan då mörkret faller snabbt ovanför polcirkeln i januari. Under månaden arrangeras även det återkommande kulturevenemanget ”Polarvinternatten” som lyser upp staden i vintermörkret.

Vi börjar sakta men säkert gå mot ljusare och varmare tider, dagarna blir längre. Längd- och utförsåkningsspår är preparerade runt om i kommunen, och det är även en populär tid att åka hundspann om du vill upptäcka vårt vackra skogslandskap. I slutet av månaden börjar fjällbussen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. trafikera mot världsarvet Laponia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och fjällstationen Saltoluokta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. öppnar för vårsäsongen.

Nu har våren anlänt till Gällivare och allt fler personer flockas utomhus där solen visar sig. Skidanläggningen Dundret Lapland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utökar öppettiderna och arrangerar sportlovsaktiviteter. Samtliga fjällstugor längs Kungsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom Laponia är bemannade till slutet av april och utställningen Naturum Laponia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Stora Sjöfallet nationalpark har öppnat för året.

I centrala Gällivare arrangeras den återkommande vintermarknaden tredje helgen i mars, här hittar du ett brett utbud av hantverks-, textil-, och livsmedelsprodukter. Ett ypperligt tillfälle att testa på gáhkku Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (samiskt tunnbröd) eller suovas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (saltat och rökt renkött).

Solgroparnas tid är här. Njut av vårvärmen på en fryst sjö med ett pimpelspö i handen eller åk skidor till Dundrets toppstuga ”Åke på Toppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”, 823 meter över havet. Första lördagen i april arrangeras motionsklassikern Dundret Runt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett längdskidåkningslopp på 3 eller 5 mil runt Dundret naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Åk på skotersafari eller hyr egen snöskoter för att på ett bekvämt sätt upptäcka fjäll- och landsbygdsmiljöerna i kommunen. I kommunen finns det en mängd olika skoterleder, den mest kända är kanske Malmens Väg. En cirka 20 mil lång led mellan Gällivare och Råneå utrustad med vindskydd och stugor för övernattning.

Månaden mellan säsongerna är också den vackraste. Beroende på höjdmeter växlar landskapet från snötäckt till pälsen på en Dalmatiner. Tittar du högre upp mot himlen så kanske du ser sångsvanparen eller andra flyttfåglar som börjar anlända. Inom Laponia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. börjar Muddus nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sakta tina fram och bli tillgänglig för vandring. Renkalvarna börjar födas i slutet av april och under maj månad. Detta är en känslig period och renarna får inte störas.

I centrala Gällivare arrangeras kulturevenemanget Minoritetsveckan och utställningar på Re-form och Gällivare Kulturmuseum är välbesökta. Det är även en fin tid att upptäckta samhällsomvandlingens spår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i kommunen, antingen på egen hand eller genom guidade turer.

Första sommarmånaden som utöver värme även erbjuder midnattssol Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan se midnattssolen från början av juni till början av juli, men det är ljust mycket längre än så. För dig som vill beskåda detta är fjälltopparna på Dundret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. en utmärkt utkiksplats. Vill du välja ett klimatsmart färdmedel till Gällivare så börjar Inlandsbanan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. trafikera för sommaren. En resa som ger oförglömliga minnen och en känsla som länge lever kvar.

För den motorintresserade arrangeras nostalgihelgen Midnight Sun Meet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med bland annat bilcruising där 50–70-talet är i fokus. Gillar du ännu större fordon så börjar malmgruvan LKAB Malmberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och koppargruvan Boliden Aitik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. köra sina gruvturer för sommaren. Turerna måste bokas i förväg.

Nu har vandringslederna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. runt om i Laponia börjat tina upp, aktiviteter anordnas och väldigt många fjällvandrare börjar anlända. Vill du övernatta i någon fjällstuga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så kan det vara klokt att boka detta i förväg.

Även temperaturen i sjöarna har blivit behagliga och många börjat paddla kajak, kanot eller SUP när vädret tillåter. För dig som vill hålla dig på land är det även en utmärkt tid för fiske runt om i kommunen eller varför inte testa på sporten discgolf. I centrala Gällivare arrangeras världens nordligaste triathlontävling Laponia Triathlon 67°N Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Första helgen under månaden arrangeras även sommarmarknaden på torget, där du kan handla nybakat bröd, hantverk och annat smått och gott.

Sommarvärmen börja avta vilket gör augusti till den mest optimala månaden för långa fjällvandringar i bland annat Sarek nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Padjelanta nationalpark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För dig som gillar långdistanscykling är Vägen västerut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kanske Sveriges vackraste fjällväg. Många bilreklamfilmer har spelats in längs denna sträcka.

Flugfisket i främst Kaitumälven är något som lockar turister från hela världen, längs älven finns det flera fiskecamper att välja bland. Vill du hellre slå upp ett tält, alternativt hyra Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., så finns det många platser runt om i kommunen med vacker utsikt intill närliggande vägar.

I slutet av månaden arrangeras Gällivare minoritetsspråksfestival Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i centrala Gällivare, ett kulturevenemang som lyfter kommunens fyra minoritetsspråk: finska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., samiska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och meänkieli Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den färgrikaste tiden på året när sommarens gröna färger sakta växlar till orange, gul och rött. Nu är det även goda chanser att norrsken uppstår vid klart väder under kvällarna, så för den fotointresserade är det helt klart den mest innehållsrika månaden. Det är fortfarande möjligt att upptäcka och vandra världsarvet Laponia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i höstskrud, både fjällstugorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Naturum Laponia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. håller öppet till mitten av månaden.

Under denna månad är det inte omöjligt att se snöflingor yra i luften, innan den börjar lägga sig helt på marken så kanske du hittar något smaskigt från naturens skafferi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Innan vintern kommer är det populärt att med bil köra uppför den asfalterade bilvägen 5an-vägen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se norrskenet, glöm bara inte att byta till vinterdäck då det kan vara isigt på vägen. Även denna månad präglas av Kulturfestival i centrala Gällivare.

Den första riktiga vintermånaden, längskidtävlingen Gällivarepremiären Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arrangeras vartannat år på Hellnerstadion. Här hittar du det svenska skidlandslaget och några andra nationer som finslipar formen inför Världscuppremiären.

Vid slutet av månaden arrangeras Julmarknaden på Gällivare Hembygdsområde. Handla lokalproducerade produkter, åk häst och släde eller träffa Gällivaretomtarna.

Skidanläggningen Dundret Lapland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. öppnar för säsongen och håller öppet till första maj. Även julen är på intåg, bland present- och souvenirbutikerna i Gällivare hittar du definitivt någon julklapp till dina nära och kära. Många aktivitetsföretag paketerar julresor till sina verksamheter och flera restauranger arrangerar julbord. I evenemangskalendern som uppdateras löpande hittar du spännande aktiviteter för hela månaden och resten av året.

Under månadens gång öppnar allt fler längdskidspår och skidbackar runt om i Gällivare. Vill du göra det riktigt bekvämt och komma i julstämning kan du utöver att åka hundspann eller häst och släde även åka renspannstur i vårt snötäckta vinterlandskap.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-08-18
Publicerad:
2023-06-13