"Det måste vara nolltolerans mot den här strukturen"

Föreläsaren Atilla Yoldaş
Atilla Yoldaş är journalist, debattör, aktivist och författare och han höll i en föreläsning på Blå Forell i Gällivare den 22 januari för elever på högstadiet och för vuxna på kvällen. Föreläsningen handlade om att förändra destruktiva machokulturer och skapa en jämställd och inkluderande kultur och som kan påverka den psykiska hälsan positivt.
Arrangörer för föreläsningen var Gällivare kommun(ungdomsenheten UFK, Brottsförebyggande rådet) i samarbete med Polisen, Boliden och Sparbanken Nord.
Atilla Yoldaş har skrivit en bok som heter Mansboken som riktar sig till unga och i augusti kom boken Typiskt killar som riktar sig till vuxna. De senaste fem åren har han nästan bara föreläst. - Mansboken baserade jag den här föreläsningen på och sedan har jag utvecklat det därifrån.
Uppväxten ledde till engagemang
Atilla har alltid varit intresserad av frågor om könsroller och könsnormer. Det var frustrerande att det var så mycket orättvisor runt om i skolan och man kände sig maktlös på ett sätt, så det var något han ville omvandla till något konstruktivt. Antirasism var en annan del som blev viktig för honom.
Det var någonting som grodde under min uppväxt. Det är omöjligt att inte tänka på det, och mycket kommer från mammas uppfostran. Det jag berättade på scen var mycket om min egen utsatthet och att jag själv rycktes med i machokulturen. Det blev bara naturligt att det ledde till engagemang till slut, säger Atilla Yoldaş.

Att föreläsa och föra samtal med unga från scen ger hopp.
Atilla har under åren när han arbetade som journalist skrivit texter och han tyckte att det var svårt att nå unga i de formaten. Nu när han står på scen och föreläser så har det gett honom hopp.
Tanken med att stå framför dem fysiskt och försöka få igång ett samtal, har gjort att jag har kommit nära den gruppen jag vill nå på ett sätt som jag inte gjort innan. Det är alltid några elever som kommer fram efter föreläsningen. Många hör av sig online och ställer frågor. De skildrar egen utsatthet. Det har varit pojkar som delat med sig av självmordstankar, som de inte har sagt till någon. Det har varit tjejer som pratat om sexualbrotts-utsatthet. De går i mellan-och högstadiet. Det kommer väldigt sårbara samtal efteråt. Det är många som känner igen det här och är trötta på det, menar Atilla Yoldaş.
Ambassadör för MIND
Yoldas är ambassadör för MIND och genom den organisationen har han gått kurser och utbildningar, om hur man ska hantera människor som kommer till en och delar med sig av olika saker eller hör av sig online.
Jag känner att jag har ett förhållningssätt till det som jag måste förhålla mig till, för att inte bli för emotionellt involverad. Huvudsaken och det viktigaste är att de ska försöka sträcka ut en hand till någon som kan hjälpa någon och där jag kan stötta så gott jag kan. Men det är inte lätt att höra ett barn berätta att man är så djupt i psykisk ohälsa. Det är emotionellt påfrestande, säger Atilla.
Samtal efteråt med ungdomarna
Atilla Yoldaş tycker att det bästa med att stå på scen inför ungdomar, det är samtalen efteråt. När man känner att någon öppnar sig och ber om stöd eller hjälp och man får igång en process hos de unga. Atilla är med och diskuterar före-och efterjobb i skolan. Han ger tips på vad man kan göra och vilket material man kan använda. Det finns färdiga material som Machofabriken och MBP som många skolor redan använder. Han jobbar med workshops i klassrum. Atilla menar att det behövs många insatser och alla kan göra någonting.
Om jag kan påverka på något sätt så gör jag det väldigt gärna. Utmaningen bli att nå dem som är längst bort på spektrat, som har börjat bete sig mycket gränsöverskridande som är djupt i en machokultur. De är väldigt svåra att nå och det gäller inte bara mig utan det gäller hela samhället. Det behövs mycket mer relationsbygge, mycket mer resurser, och mer professionellt stöd till dem. Men om jag kan föda en tanke hos dem som de tar med sig, så känns det som en vinst. Det kräver ett kontinuerligt arbete, säger Atilla Yoldaş.
Atilla menar att alla instanser som redan finns och som bärs av civilsamhället måste få stöd. Det är väldigt många frivilliga därute som gör ett otroligt viktigt arbete som räddar liv. MIND och jourrörelsen och en massa ideella aktörer och föreningar. De förtjänar all respekt, säger Atilla.
Atilla säger att det är hela samhällets ansvar. Det är skolan, vårdnadshavare, polisen, det är myndigheterna och det är vuxenvärldens ansvar. Det måste vara nolltolerans mot den här strukturen, menar Atilla Yoldaş.
Elev som vill att alla ska bli lika behandlade
En elev som var på Atilla Yoldaş föreläsning berättade att de förberedde sig i skolan inför det. De hade några lektioner om ämnet och de kommer sedan att ha efterarbete i skolan. Eleven tycker att det hade varit spännande om Atilla skulle kunna komma till skolan en annan gång och jobba med workshop.
Själva föreläsningen var bra. Han tog upp saker som jag kunde relatera till. Jag har sett många på skolan som beter sig så där tuffa, så som han förklarade. Jag har sett om någon väl startar, så är det någon som hejar på och den utsatta blir utfryst. Jag säger direkt ifrån. Jag säger ifrån för andra till och med, för jag vill inte något illa ska hända dem. Jag tror för andra kan det var svårt, men jag själv brukar inte ha problem med det.
Eleven vill att alla ska bli lika behandlade.
Jag har en vän som jag brukar vara med i klassen. Det var i 7:an som en unge mobbade honom. När jag började säga ifrån åt honom, så började han själv stå upp för sig själv. Vilket jag tycker är jätteroligt. Om jag säger ifrån nu, så kommer de stå upp för mig. Föreläsningen betydde mycket för mig. Jag gillar att ställa upp och hjälpa folk som behöver det.
Vill belysa ämnet och få till en förändring
Ann-Helen Köhler som arbetar som ungdomschef/ungdomskonsulent vid Gällivare kommun berättar att tanken med Atilla Yoldaş föredraget var att belysa ämnet. De vill väcka tankar och ge tips på hur man kan tänka och agera för att alla ska må bra och skapa en sund kultur där jämlikhet och trygghet råder.
Vi ser att många av våra unga har ett beteende som inte är en sunt. Jargongen har blivit mycket hårdare och vi har dessutom en gruvkultur som är ganska macho här uppe som många av våra unga påverkas av, säger Ann-Helen Köhler.
Ann-Helen tyckte att förväntningarna på föredraget infriades. Atilla nådde fram till de unga och han blir en förebild som de faktiskt lyssnar på. Hon tyckte ungdomarna skötte sig utmärkt och att uppslutningen var hög och det visar på ett stort behov och engagemang i frågan i alla åldersgrupper.
Vi kommer att fortsätta arbeta tillsammans med skolan, vi planerar för en fortsättning. Detta behöver fortgå och vi kommer att jobba med temadagar på olika sätt, avslutar Ann-Helen Köhler.

Jon Åström Gröndahl, kommundirektör Gällivare kommun och Atilla Yoldaş, föreläsare

Jon Åström Gröndahl, kommundirektör, Gällivare kommun
Vi kan påverka och vi behöver agera
Jon Åström Gröndahl, kommundirektör i Gällivare kommun höll ett inledande tal innan Atilla Yoldaş föreläsningen. Han tyckte att Atilla Yoldaş var en skicklig föreläsare.
Det viktigaste jag tar med mig är allas ansvar, att vi faktiskt kan påverka och att vi behöver agera när vi möter den destruktiva machokulturen i vår vardag. Att inte vika undan utan faktiskt våga ta diskussionen.
Han menar att en enskild föreläsning har svårt att skapa varaktiga förändringar i normer och värderingar, för sådant tar längre tid. Men däremot bidrar föreläsningar och diskussioner till vår kunskap och insikter om problemen. - Jag är säker på att Atilla fick många att haja till och fundera över frågorna på ett nytt sätt, säger Jon Åström Gröndahl.
Gällivare har många fina och stolta traditioner som gruvort. Inom bruks- och industrisamhällen har det ofta funnits normer och ideal som förknippas med män och traditionellt manliga yrken. Detta är under förändring på arbetsplatserna och i samhället i stort, men det kan finnas kvardröjande föreställningar och attityder som vi behöver jobba med, säger Jon Åström Gröndahl, kommundirektör, Gällivare kommun.

Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2025-01-30
- Publicerad:
- 2025-01-27