Deep Roots – sagan om våra sista urskogar
Lyxen att ha gammelskogen och urskogen i princip utanför dörren förde Robin Eriksson Franzén till Gällivare. Här vill han slutföra sitt livs största projekt hittills – en film om våra sista urskogar.
Hösten 2015 flyttade Robin upp till Norrbotten från södra Sverige för att följa sitt kall med att fotografera norrsken och de mörka kalla vintrarna. Flytten gick sedan vidare än längre norrut och hösten 2023 landade han i Gällivare. Och som han säger ”Jag har alltid velat komma inåt landet och komma närmare urskogen, vi bor faktiskt i en av Europas sista vildmarker”.
Jag insåg hur jag blivit lurad att tro att skogarna jag växt upp i var den riktiga skogen. Under 2017 träffade jag gammelskogen, den orörda naturen, och insåg hur fantastiskt det var att spendera tid här, för mig var det helande, förklarar Robin".
Vid den tidpunkten började Robin jobba med vad som skulle bli en film – Deep Roots. Han spenderade så mycket tid som möjligt ute i skogen för att ”fånga naturens magi”. Han har redan synts med sitt skapande i BBC och i SVT, han har föreläst runt om i landet och porträtterats i otaliga magasin. Planen är att filmen lanseras i slutet på 2025.
– Det kändes viktigt då vi har mindre än åtta procent urskog kvar. Jag ville göra en poetisk konstfilm om gammelskogen, årstidernas förändring, men även för att ge naturen en talan.
Inspirationen till att fotografera och filma ute i naturen är delvis för återhämtning och få vara ensam för ett tag utanför samhällets brus.
– Förutom det så är det för att få uppleva ögonblick som jag inte skulle ha trott på om jag inte fångat dem med min kamera.
Att leva, bo och uppleva Gällivare
Hur går det då att bo och leva i Gällivare utan körkort och ta sig långt utanför samhället utan bil?
– Jag har cyklat, vandrat och åkt kollektivt i alla år här uppe. Jag har byggt min egen touringcykel så jag kan få med den utrustning jag behöver, nu har jag även byggt om den till en elcykel. Helt utan att trampa kan jag ta mig fram tio mil. Jag cyklar mot Stubba eller kanske mot Nattavaara och får med mig det jag behöver, förklarar Robin och fortsätter;
– När jag väl åker vill jag vara ute ett par dygn. Även om det är – 35 ute.
Om att bo i Gällivare när man växt upp utanför Stockholm säger han så här;
– Jag växte upp utanför Eskilstuna, på landet. Jag hade en dagmamma som hade en bondgård med highlandkor, får och höns. Men jag bor här nu och jag lever min dröm. Trivs med att det är ett mindre samhälle, det är familjärt och jag lär känna folk på ett annat sätt.
Vad är det bästa med Gällivare?
– Det är närheten till naturskogen och de snörika vintrarna med norrsken. Det är ett litet samhälle och det är lite ljusföroreningar, vilket ger oss häruppe en fantastisk natthimmel att beskåda. Och det är stabilare vintrar.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2025-01-10
- Publicerad:
- 2025-01-10