Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 03 okt 2024

Glädjande besked från Kulturrådet

Robert Markström står i dörröppningen

Robert Markström, teaterdirektör för Teater Mila, står i dörröppningen och inväntar elever från Myranskolan till en föreställning.

Gällivare kommun har beviljats statsbidrag för ”Skapande skola”. Ett bidrag som medverkar till att elever får ta del av kulturella och konstnärliga uttryck i skolan.

– Det här bidraget gör att konst och kultur kan integreras i skolan på längre sikt. Beskedet kom egentligen i våras, men eftersom genomförandet av insatserna inte börjar gälla förrän kommande läsår så valde vi att hålla lite på nyheten för att också kunna berätta lite mer om hur, säger Anneli Nilsson, kultursamordnare vid Gällivare kommun.

Under höstterminen kommer Skapande skola-bidraget att beröra större delen av alla grundskoleelever i Gällivare kommun upp till årskurs 6. Innan projektstart har eleverna fått vara delaktig i val av kulturaktör att samarbeta med. Valet föll på Teater Mila med ”Alla dessa sagor”, med skådespelaren, regissören, dramatikern och tillika teaterdirektören Robert Markström i spetsen.

Projektet ”Alla dessa sagor”

Projektet börjar med att eleverna får se en föreställning för att sedan i klassrummet fortsätta skriva, skapa och berätta egna sagor. Kärnan i efterarbetet är att alla elever, oavsett ålder, både teoretisk och praktiskt ska få kännedom om vilka olika delar som är bra att ha med i en egen berättelse.

Detta tycker jag är ett mycket bra sätt att jobba. Genom att analysera befintliga berättelser som en gillar kan en få en djupare förståelse hur det är konstruerade. Detta kommer en har nytta av när en själv ska hitta på egna berättelser", säger Robert Markström.

Förskoleklass

Tillsammans leker vi Mästerkatten. Eleverna får vara karaktärer från föreställningen samtidigt som vi går och springer genom de olika miljöer och landskap som finns i sagan.
Vi fyller bland annat en säck med rapphöns som vi bär till kungen. Vi får mjölnarsonen att bada i den iskalla sjön och besegra en trollkarl.

Rekvisita i form av en matta och en väska

Rekvisitan i bild är från föreställningen ”Mästerkatten i Stövlar” som elever i förskoleklass till årskurs 2 får se.

Lågstadiet

Elever i årskurs 1-3 får också uppleva och göra sagan om Mästerkatten.
Utöver det går vi igenom olika delar i en berättelse, såsom karaktärer, miljö, problem, lösning och slut.
Tillsammans får eleverna lista alla olika karaktärer, miljöer och så vidare som de minns från Mästerkatten.

Mellanstadiet

I årskurs 4-6 börjar vi med en berättelses olika delar och listar från föreställningen om ”Den tappre lille Skräddaren”.
I mindre grupper får eleverna göra en egen fortsättning på berättelsen, vilka de sedan kommer berättar för varandra i helgrupp.

Rummet är dukat för berättande

Klasser från Mariaskolan kommer förkovra sig i berättelser och muntligt berättande.
Rummet är dukat och förberett för arbete i helgrupp, små arbetsgrupper samt för scen och publik.

Skapande skola

Bidraget ska genom möten med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter ge elever ökade möjligheter att uppleva och utveckla förståelse för kulturens olika uttrycksformer och få utveckla sitt eget skapande.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-10-03
Publicerad:
2024-10-03