Upptäck Rallarstigen
Natur
Rallarstigen bjuder på vandring i den nordliga taigan och en mängd naturupplevelser. Du kommer på din vandring att få gå genom granhedar, tallhedar, vidsträckta myrar, passera urbergsfjäll och porlande bäckar samt sitta ner vid sjöar. Dricka vatten från kallkällor och friska bäckar samtidigt som du vilar blicken på fjällväxter såsom Lappspira och Lappljung.
Inte minst kommer du på din vandring gå i urskog och vandra i naturreservatet Stubba och sedan in i Muddus nationalpark.
Historia
Ända sedan 1700-talet var det här en viktig led, först för lokalbefolkningen, senare även för turister och rallare. Längs leden syns härdar, barktäkter, bläckor (märken i träden) och andra spår som visar att folk har vandrat här långt före oss. När du vandrar leden passerar du också nybygget Stubbávallen.
Längs stigen finns gott om kulturspår. Först och främst stigen i sig själv med alla gamla bläckor (inhuggna märken) i träden. I vissa bläckor finns inhuggna hack som troligen var kilometerangivelser.
Norr om Sörstubba finns resterna av två kolmilor utmärkta. Härifrån togs träkol till smältverket i Porjus. Även resterna efter kolarkojorna syns väl, liksom huggna stammar som skulle kolas.
Norr därom ligger Stubbavallen med många rester efter bosättning och odling. Ett stort antal odlingsrösen vittnar om detta. Det mesta är nu igenväxt förutom någon liten öppen plats. Här finns en kallkälla och husgrund. Stubbavallen var ett nybygge som byggde på att ägaren sålde husrum och mat till förbipasserande. När stigen minskade i betydelse, övergavs nybygget.
*Källa: Laponiatjuottjudus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Övernattningsmöjligheter
Du kan övernatta längs stigen i eget tält, något av de vindskydd som finns eller sova inomhus i raststugan i Abborrträsk. Abborrträsk är en idyllisk plats som är väl värd att stanna på. Den har kallats för den ”Sista utposten mot det mörkaste Lappland” i Svenska Turistföreningens årsbok från 1896.
Det så kallade frälsehemmanet Abborrträsk vid Abborrträsket i Peltovaara mångfaldspark anlades 1757. Det köptes av hembygdsföreningen från SCA 1990. Hemmanet betalade skatt till kronan genom dagsverken i form av malmtransporter. Än är det Hembygdsföreningen som sköter om denna plats och brukar ängarna.
På denna plats kan du vid eldstaden blicka ut över de vackra byggnaderna, omgivande ängar, det intilliggande potatislandet och Abborrträsket. Här finns bänkar, en eldstad och även en kallkälla nere vid sjön där du kan fylla på vattenflaskorna. På denna plats finns även en enkel stuga som är öppen och tillgänglig för övernattning. Här finns också utedass.
Koordinater: 67°05'08.3"N 20°20'48.8"E Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.