Gå till innehåll

Upplev den historiska Rallarstigen

Rallarstigen har under en lång tid varit en betydelsefull färdväg för samer, nybyggare, rallare och turister på väg från Gällivare mot Porjus, Stora Luleåvattnet och fjällvärlden. Längs med stigen finns gott om lämningar efter gamla samiska boplatser.

Svenska Turistföreningen spångade Turistvägen över de gamla fruktade Muddusmyrarna första gången 1891 och stigen är STFs första vandringsled i Lappland. År 1905 lade STF ny spång till en sammanlagd längd av 10 386 meter, med fem stockar i bredd ”så spången kan befaras med häst”. Stigen kallades då Turistvägen och utvecklingen var en följd av att järnvägen kom till Gällivare 1888.

När byggandet av Porjus kraftstation påbörjades år 1910 bars det första materialet efter stigen. Bärarlönen var 50 öre per kilo och den tyngsta bördan som vägdes in i Porjus var 101 kg. Från den tiden kallades stigen även för Rallarstigen. 1945 upphörde stigen som färdväg i och med att landsvägen från Gällivare till Porjus kom till.

1990 började Georg Fabricius m. fl. genom Gellivare sockens hembygdsförening och Porjus Arkivkommitté att söka den gamla färdvägen mellan Gällivare och Porjus. Två somrars letande behövdes innan stigen var återfunnen. Erik Broberg var till stor hjälp som stigfinnare.

Historier berättas om hur man även med hjälp av helikopter flög över sträckan när nysnön lagt sig för att kunna urskilja stigen. Stigen rustades sedan upp med hjälp av beredskapsarbetande och ett gemensamt beslut från kommunalråden i Gällivare och Jokkmokk. Den 12 juni 1994 invigdes Rallarstigen på Stubbavallen. Då var stigen klar med skyltning, målade markeringar och nya spänger.

Nu, ungefär 30 år senare, har ett nytt utvecklingsarbete påbörjats med Rallarstigen vilket innebär att förbättringar görs under 2024. Stigen slyröjs, skräp städas upp, skyltning förbättras och några rastplatser får sig ett ansiktslyft. Om allt vill sig väl kommer även stigens naturvärden, dess historia samt kultur lyftas fram och berättas under 2025.

Utvecklingsarbetet leds av Medskapandebyrån och görs tillsammans med Porjus Arkivkomitté, Gällivare hembygdsförening samt olika företag och privatpersoner i Gällivare och Porjus samt med fritidsavdelningen på Gällivare kommun. Informationen som du finner här är också en del av utvecklingsarbetet.

*Ovanstående information hämtad från skriften: ”Nybygget Abborrträsk förr och nu. Natur och kulturområdet Dundret-Muddus”. Gellivaer sockens hembygdsförening och Gällivare Naturskyddsförening. Sammanställt av Georg Fabricius.