Gå till innehåll

Rallarstigen

Rallarstigen är en 44 km lång historisk vandringsstig mellan Gällivare och Porjus. Stigen går igenom norra delen av Muddus/Muttos nationalpark och även genom naturreservatet Stubbá.

Ända sedan 1700-talet var det här en viktig led, först för lokalbefolkningen, senare även för turister och rallare. Längs leden syns härdar, barktäkter, bläckor (märken i träden) och andra spår som visar att folk har vandrat här långt före oss. När du vandrar leden passerar du också nybygget Stubbávallen.

Stigen återinvigdes 1994 och är upprustad med rastplatser och spänger över myrarna. Längs hela leden är det tillåtet att ha med sig hund, vilket annars är förbjudet i Muddus/Muttos nationalpark under barmarksperioden.

Leden förvaltas av Gällivare kommun.

Du kan uppleva Rallarstigen genom att gå ett antal kortare etapper. Här vill vi tipsa dig om några favoriter.

Total längd - Rallarstigen

44 km

Bonus: Vassaraträsket - Torisjoki

4 km

Torisjoki (startpunkt) - Abborrträsk

12 km

Abborrträsk - Stubba Naturreservat

4,5 km

Stubba Naturreservat - Muddus Nationalpark

4,5 km

Muddus - Stubbavallen

4 km (alt. 6 km)

Stubbavallen - Hapsas

9 km

Hapsasjaure - Porjus

10 km

Det är en underbar upplevelse att gå hela Rallarstigen. Den upplevelsen kan du få genom att exempelvis delta på det årliga eventet Rallarmarschen. Då sträckan är 44 km lång kan det vara bra att tänka på sträckan i etapper och fundera ut hur ofta du vill och behöver vila.

Vi vill därför tipsa dig om ett antal etapper som känns naturliga att dela in sträckan i. Dessa sträckor är också bra att känna till för dig som vill gå hela Rallarstigen men inte vid ett och samma tillfälle. Då kan du ta någon/några delar i taget och ordna med hämtning/lämning efter E45:an.

Det fungerar också att ta bilen och en cykel som du kan placera ut på lämplig plats. Du kan enkelt ta dig ut till E45 från alla sträckor. I vissa fall leder stigen till E45:an och i andra fall finns anslutande stigar som är mellan en och två kilometer långa.

Generellt så erbjuder Rallarstigen på relativt lätt vandring med många sträckor utan stigning eller med endast liten stigning.

Du kan börja med att paddla, ro eller åka båt från Vassaraträsket i Gällivare till Turistbacken som är den egentliga startpunkten för Rallarstigen. Förr började man nämligen färden med att ta sig över Vassaraträsket till Torisjoki och till stigens början.

Vill du hyra kajak, kanot elller SUP? - klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sträckans längd: 4 km

Detta är den längsta etappen men också den lättaste. Stigen är generös och till stor del vandrar du på plan mark och över öppna tallhedar. Du klarar dig ganska bra med träningsskor även om det kan vara blött på vissa kortare delar. Men om du kan ta ut stegen ibland och göra några spänstiga hopp från gång till annan bör du klara dig torrskodd.

När du kommer ut till Abborrträsk finns möjlighet för dig att bli upphämtad med bil. Det går en grusväg in till Abborrträsk och man svänger av till höger vid skylten Peltovaara mångfaldspark ca 17 km från Gällivare i riktning mot Porjus/jokkmokk. Kör ända fram till grinden.

Om du går Rallarmarschen är det här du finner den första kontrollen då du bjuds på mat, fika och dryck. Här finns även en kallkälla där du kan fylla på vattenflaskan.

Sträckans längd: 12 km, denna sträcka går även att cykla

Från Abborrträsk vandrar du vidare över myrar och når efter ca 2 km E45:an som du korsar. Sedan fortsätter du på motsatt sida i ca 2,5 km för att återigen komma fram till E45. Denna vandring erbjuder mer myrmark, och tätare skog samt mycket spångade sträckor.

Sträckans längd: 4,5 km

Den här slingan fortsätter över myrar och vattendrag och går i en böj en bit in från E45. Du vandrar i 4,5 km i Stubba Naturreservat innan du ska korsa vägen på nytt.

Sträckans längd 4,5 km

Denna etapp leder dig in i Nationalparken och Muddus myrar sträcker ut sig. Du får vandra på spänger men når också in i tallskog och upp på torrbacke när du kommer till Stubbavallen. Här väntar den andra kontrollen på Rallarmarschen.

Om du fortsätter 1 km efter Stubbavallen i riktning mot Porjus kommer du till en stig där du kan vika av och vandra ytterligare en kilometer för att nå gamla E45:an som är i direkt anslutning med nya E45:an.

Sträckans längd: 4 km, om du efter Stubbavallen viker av mot E45 är sträckan 6 km

I sällskap av stora tallar och porlande bäckar fortsätter sträckan mot Hapsasjaure. Här har det vittnats om björnmöten från tidigare deltagare i Rallarmarschen. Rastplatsen Hapsas är omgiven av myrar och mycket vatten. Strax innan du når Hapsas finns en stig som viker av upp till E45:an. Från Rallarstigen till e45 är knappt 2 km.

Sträckans längd: 9 km

Sista sträckan från Hapsas till Porjus är den sträcka som kan kännas mest krävande. Här blir det stenigare, snårigare och viss stigning innan du når den högsta punkten och kan trava ner mot Porjus. Du passerar kommungränsen på denna sträcka och lämnar Gällivare för att promenera in i Jokkmokks kommun.

Den allra sista sträckan strosar du efter en gång/cykelbana intill samhället Porjus med Stora Luleåvattnet på din högra sida. Målet ligger i Kraftbyggarland strax innan Porjus kraftstation, nedanför bygganden med namnet Laponiaporten.

Sträckans längd: 10 km

Relaterat innehåll

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-20
Publicerad:
2024-03-19