Gå till innehåll

Världsarvet Laponia

Världsarvet Laponia, beläget i den majestätiska fjällvärlden av Gällivare och Jokkmokks kommun, bjuder på enastående upplevelser året runt.

Under vårvintern visar denna oförglömliga plats verkligen sin sanna skönhet och charm. Med sina vidsträckta fjäll, glittrande snötäcken och samiska kultur är Laponia ett måste för den äventyrslystna resenären. Att besöka detta område under våren erbjuder en unik inblick i det arktiska landskapets föränderliga natur och traditioner.

Landskapet
Världsarvet Laponia sträcker sig över en enorm yta på 9 400 kvadratkilometer inom Jokkmokks och Gällivares kommuner. Landskapet omfattar nationalparkerna Sarek, Badjelánnda/Padjelanda, Muttos/Muddus och Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet. Samt naturreservaten Sjaunja/Sjávnja och Stubbá.

Dessa områden präglas av dramatiska bergstoppar, frysta sjöar och vidsträckta fjällslätter. Under vårvintern börjar landskapet sakta vakna till liv efter den långa vintern, och besökare har möjlighet att uppleva naturens övergång till en ny årstid.

Aktiviteter & besöksmål
Våren i Laponia erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och besöksmål som passar alla åldrar och intressen. För den äventyrslystna finns möjligheter till snöskovandring eller turskidåkning på frusna sjöar samt längs markerade leder.

För den kulturintresserade finns Naturum Laponia som är entrén till den magiska världen av fjäll, dalar och vattendrag som utgör Världsarvet Laponia. Med sina interaktiva utställningar och spännande presentationer får du en djupare förståelse för områdets unika ekosystem, dess rika biologiska mångfald och den samiska kulturens levande arv.

Relaterat innehåll