Gå till innehåll

Ullattibygden

Ullatti. Foto: Mikael Renström

Ullatti är en bygd ca 6 mil sydost om Gällivare och ca 9 mil väster om Pajala. Bygden har ca 230 invånare och ca 27 företag, med störst delen inom skogsbranschen. I byn finns det en butik och drivmedelstation samt en grillvagn och en thaimatsvagn. Blommor säljs av lokal aktör i byn på sommaren.

Ullatti grundades strax före 1643. Byn ligger vackerts belägen med berget Särkivaara på ena sidan och älven Ängesån på den andra. En mycket fin natur som tilltalar de flesta friluftsmänniskor. Ängesån anses vara en av bästa laxreproduktionsälvarna i världen. I denna bygd är Girjas sameby verksamma med sin rennäring.

Besöksvärda pärlor:

Linaälven Grillplats vid vattnet fin utsikt över älven samt möjlighet till bra fiske. Kör genom byn mot Pajala vid bron sväng vänster grusväg ner till platsen.

Nimilaki Bergstopp i byn. Sväng av på Bergsvägen (skyltat) följ vägen till vägs ände. Därifrån stig upp på berget. Fin utsikt, stuga med eldstad öppen för allmänheten. Väl värd ett besök. Vintertid skoterspår.

Älvstrand Ajos Kör U-vägen ner, sväng av vänster grusväg följ 2 km till stranden. Grillplats och sand och grus-strand. Älvvatten. Bad sker på egen risk. Ej kommunal.

Fiskekort löses på Ullattimacken.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-05
Publicerad:
2024-02-05