Gå till innehåll

Hakkasbygden

Hund i cykelkorg Hakkas

bildtext

Hakkas – finska: Hakanen- är en tätort i Gällivare kommun.

Hakkas – finska: Hakanen- är en tätort i Gällivare kommun. I hela Hakkasbygden bor ca 700 invånare och i bygden drivs ca. 85 företag med störst inriktning på skogsbruk, åkeri- och tjänsteföretag. I bygden ingår 17 byar totalt ex. Hakkas, Sammakko, Purnu, Yrttivaara, Torasjärvi, Skröven mfl. med olika saker att erbjuda dig som boende och besökare. Det bor människor i alla byar och i området finns det gott om barnfamiljer, ungdomar och äldre. Området har också fin möjlighet till rekreation, friluftsliv, fågelskådning, jakt och bra sportfiske i bland annat unika Skrövån som är en av få kvarvarande havsöringsbärande älvar och laxfiske i världsklass i Linaälv och Ängesån. Gällivare skogssameby är verksamma med sin rennäring i området.

Hakkas är den största byn på Gällivares landsbygd och här bor ca 350 invånare. Det finns ett antal småföretag, en kyrka, en pizzeria och sommartid även café och gatukök, en välsorterad mataffär, bensinstation, bibliotek, förskola och årskurs 1 - 9 skola, bygdegård, brandvärn och ett badhus. Skolan är byns största arbetsplats. Gruvnäringen sysselsätter flest.

Orten är känd för lokalbornas drivkraft och engagemang för sin plats. Här finns många föreningar och det finns goda möjligheter till ett rikt liv och ett härligt besök. Hakkas omnämns även för sina framgångsrika skidåkare tidigare år.

Besöksvärda pärlor:

Linafallet där Linaälv och Ängesån möts, Hakkasfallet där Skrövån forsar fram, Skrövfallet är väl värt ett besök där även Skrövbron sommarcafé finns beläget som är känd för sina hembakta laxmackor och vackra miljö. Fågelskådartornet i Ahvenjärvi där man kan se sångsvanar, salskrake, knipan, svarthakedopping, vigg och en mängd andra sjöfåglar och tättingar. I tornet häckar även hussvalor som kan beskådas på nära håll. I det vackra området hittar du även den mest västliga utbredningen av finnmyrten och här finns en grillplats. En speciell pärla är ravinen i Mänytvaara med en unik miljö och tillika Hammasenharju med sin unika och fina sandås. I området finns fina sjöar ex. Sammakkosjön, Särkijärvi och Sangersjön som man både kan bada och fiska i.

Var varsam med naturen och ha koll på lokala restriktioner när du beger dig ut. Tänk på att lösa fiskekort. Det kan du göra i Hakkas i mataffären.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-05
Publicerad:
2024-02-05