Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 30 jan 2024

Fick äntligen slutbetyg i matte: “Läraren gjorde att jag lyckades”

Porträtt av Mattias Koskitalo

Mattias Koskitalo, 43, kombinerar sitt trafiklärarjobb med att studera på vuxenutbildningen vid Lapplands Lärcentra. I somras fick han sitt efterlängtade slutbetyg. “Det känns helt underbart. Nu är jag inte längre begränsad“, säger han.

För Mattias Koskitalo har det alltid varit matten som känts tuffast. Han har vid flera tillfällen försökt att plugga upp matten för att få sitt slutbetyg - men misslyckades varje gång. Det var först då han började studera vid Lapplands Lärcentra som det vände.
– Det är faktiskt läraren som gjorde att jag lyckades den här gången, det måste jag säga. Vi synkade väldigt bra och han har varit ett enormt stort stöd under hela studietiden.

Det har verkligen blivit en vändning, från att matte varit något hemskt till att jag tycker att det är roligt.”

Det var för 1,5 år sedan som han började studera vid Lapplands Lärcentra, samtidigt som han fortsatte jobba heltid som trafiklärare.
– Första halvåret var pest och pina, ibland kände jag att jag ville ge upp men då tänkte jag att “Det är nu eller aldrig” och tvingade mig själv att fortsätta. Sedan vände det och det började hända grejer. Jag kände att jag började förstå och ville lära mig mer, berättar han.

Nu har han studerat sammanlagt 400 poäng, vilket motsvarar 20 veckors heltidsstudier. Matten har varit i fokus för att han ska få sitt slutbetyg, men han har även studerat andra ämnen som intresserat honom, såsom naturkunskap och transport och spedition.

Under studietiden har han träffat läraren, antingen på plats på skolan eller via videomöten på Teams en gång i veckan.
– Jag har kunnat ringa läraren när som helst om jag behövt hjälp med något och det har varit ett stort plus. All personal på Lapplands Lärcentra har varit väldigt pushande och stöttande och det har verkligen hjälpt mig att komma vidare.

Trots ett avklarat slutbetyg har han valt att fortsätta studera matte 2 - bara för att han tycker att det är kul.
– Det har verkligen blivit en vändning, från att matte varit något hemskt till att jag tycker att det är roligt.
– Nu med slutbetyget i handen öppnas många möjligheter. Jag är behörig till fler jobb där arbetsgivaren kräver godkända kärnämnen, och om jag vill skulle jag kunna läsa universitetskurser. Jag känner mig inte begränsad längre och det har verkligen gett mig en självförtroende-boost.

5 fördelar med att plugga på komvux

 1. Möjlighet att komplettera utbildning
  Komvux erbjuder dig möjlighet att läsa upp betyg på grundskole- och gymnasienivå.
 2. Du kan läsa på distans
  Komvux erbjuder möjlighet att läsa kurser på distans, vilket är perfekt för dig som kombinerar studier med arbete.
 3. Du planerar din egen studietid
  Det är upp till dig själv om du vill studera på heltid, deltid, dagtid eller kvällstid. Det gör det väldigt flexibelt att plugga på komvux.
 4. CSN-berättigad
  Alla komvux-utbildningar är CSN-berättigade, vilket innebär att du får studiestöd för att kunna studera.
 5. Stort urval av kurser och utbildningar
  För dig som vill komplettera din grundskole- eller gymnasieutbildning erbjuder komvux ett stort urval av kurser. Om du är sugen på att byta karriär mitt i livet kan du dessutom läsa kortare yrkesutbildningar på yrkesvux.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-01-30
Publicerad:
2024-01-30