Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 03 okt 2023

Stort utbud av aktiviteter för Gällivares skolbarn

Idrottens dag gick rakt in i Gällivarebarnens hjärtan. Ett 20-tal idrottsföreningar bjöd på roliga och rörelserika aktiviteter i Nya Sporthallen för att ge barnen möjlighet att hitta sin grej.

Genom åren har massor av barn fått chansen att prova på idrotter genom succékonceptet Idrottens dag. Nu var det Gällivares tur och Nya Sporthallen fylldes med barn med spring i benen. Energinivån var hög och glada skratt bildade en ljudmatta i hallen.

Alla Gällivares F-6 skolor var med på Idrottens dag. På morgonen bussades även barnen från landsbygden in till Gällivare. Idrottens dag är ett skyltfönster för idrottsföreningarna. Här får de möjlighet att visa upp sin sport, och att nå nya barn. Väldigt många barn rör sig för lite och när skolan och idrottsföreningarna samverkar når idrotten ut även till de minst aktiva barnen.

En bärande idé bakom Idrottens dag är att bygga broar mellan skolan, idrottsföreningarna och barnen. Oline Malmberg är lärare i idrott och hälsa på Hedskolan. Hon är positiv till Idrottens dag och menar att konceptet är optimalt.

I nya kursplanen för idrott och hälsa finns det stöd för samverkan på ett annat sätt än tidigare. Genom undervisningen ska eleverna kunna få kännedom om det lokala aktivitetsutbudet. Vi alla arbetar mot samma mål för att bidra till en ökad folkhälsa.

I skolan bildar vi eleverna både kroppsligt och kunskapsmässigt om hur de kan ta hand om sin egen fysiska, psykiska och sociala hälsa genom hela livet. Och i föreningslivet får barn, unga och vuxna en möjlighet att inkluderas i ett sammanhang där de kan ta hand om sin hälsa. Genom att samverka kan vi få samhällsmedborgare som mår bra - kroppsligt och mentalt och som kan vara friska, starka och uthålliga.

Om Idrottens dag i Gällivare

Merparten av skolorna som deltog i Idrottens dag i Gällivare ingår i Riksidrottsförbundets och RF-SISU Norrbottens rörelsesatsning i skolan. Det är en satsning för att hjälpa skolan med verktyg för daglig rörelse och för att knyta skolorna och idrottsföreningarna närmare varandra. 1200 barn från tio skolor deltog.

De här idrottsföreningarna var med:

OK Sarven orientering
MAIF Cheereleading
Gällivare SK längdskidor
Gällivare SK brottning
Gällivare SK friidrott
MAIF skidor och skidskytte
Dundret Basket
Gällivare SK fotboll
Laponia Handbollsklubb
Gällivare Malmberget golfklubb
Gällivare SK alpint
Gällivare SK freeski
MAIF curling
MAIF Tyngdlyftning
MAIF Innebandy
Gällivare SK simning
MAIF konståkning
Ridklubben Dundret
Tekken Wadokai Karate
MAIF ishockey
MAIF bordtennis
Prova på discgolf, casting, gymnastik och en del annat.

I Gällivare samverkade RF-SISU Norrbotten med Gällivare kommun.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-10-03
Publicerad:
2023-10-03