Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 26 sep 2023

Rekord när Idrottens dag ska få barnen i Gällivare att röra sig mer

Fredag den 29 september arrangeras Idrottens dag över hela landet. I Gällivare deltar 1 200 barn från kommunens samtliga skolor från förskoleklass till årskurs 6. Hela tio stycken grundskolor i en rörelserik och rolig dag i Nya Sporthallen i Gällivare. Under dagen får barnen testa många olika idrotter.

Riksidrottsförbundet står som huvudarrangör för Idrottens dag, tillsammans med landets alla 19 RF-SISU distrikt, varav RF-SISU Norrbotten är ett. Totalt deltar närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 av landets kommuner under dagen där lek och rörelse är i fokus.

Gällivare slår rekord när alla skolor deltar

I Norrbotten slås ett nytt glädjande rekord. Aldrig tidigare har samtliga F-6 skolor i en kommun valt att vara med på Idrottens dag, för att stå upp för barns rätt till idrott och hälsa. Dessutom är det premiär för arrangemanget i Gällivare. Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar nås även de minst aktiva barnen. Barnen möts av ett smörgåsbord av aktiviteter.

Ett 20-tal idrottsföreningar och förbund kommer att finnas på plats i Nya Sporthallen i Gällivares för att visa upp sin verksamhet och låta barnen testa på. Några exempel är skidskytte, basket, fotboll, innebandy, handboll, orientering, cheerleading, skidor, curling och brottning, säger RF-SISU Norrbottens idrottskonsulent Marie Andersson som samordnar idrottsföreningarnas medverkan.

Med Idrottens dag ska alla barn få chans att hitta en aktivitet som de gillar och som de sedan kan fortsätta med, gärna i föreningsidrottens gemenskap.

Att inspirera till rörelse är viktigt. Ett aktivt liv är bra för hälsan och har positiva effekter på skolresultatet. Vi vet att bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp förändra det, säger Jonas Näslund, RF-SISU Norrbotten, idrottskonsulent och samordnare för rörelsesatsningen i skolan.

Merparten av skolorna som deltar i Idrottens dag i Gällivare ingår i Riksidrottsförbundets och RF-SISU Norrbottens rörelsesatsning i skolan. Det är en satsning för att hjälpa skolan med verktyg för daglig rörelse och för att knyta skolorna och idrottsföreningarna närmare varandra.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-09-26
Publicerad:
2023-09-26