Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 12 jul 2023

Det pedagogiska hundteamet - Annie och Stina

16 veckor total livsglädje spritter runt i den lilla hunden Annie och trots hennes unga ålder är hennes väg stakad, då hon tillsammans med sin ägare Stina Rynbäck i Puoltikasvaara påbörjat sin utbildning till pedagoghundsteam.

- Annie kommer vara ett motivationshöjande verktyg i specialundervisningen för de elever som har det tufft och utmanande. Hon blir en morot för de som kämpar med att finna glädjen i inlärningen och hitta sätt som fungerar för dem, säger specialläraren Stina Rynbäck vid Puoltikasvaara skola.

Nästan direkt efter att ägaren Stina hämtade hem valpen Annie till byn Puoltikasvaara där de bor, påbörjades utbildningen som pågår i 18 månader. Utbildningen till pedagoghundsteam som kräver lärarlegitimation, bygger på frekvent teamträning, praktik, tester och inkluderar även ledarskapsutbildning för Stina. Deras första praktik i skolan sker efter omfattande prövning och ett år in i utbildningen om allt går enligt plan.

– Just nu handlar det mest om att lära känna varandra och bygga en solid trygg kontakt. Det är oerhört viktigt att kunna läsa av hunden och redan när det är dags för första praktiken ska väldigt många mål i utbildningen testats och uppfyllts. Det fina med rasen Lagotto Romagnolo och Annies karaktär är att hon är otroligt positiv, social och lättlärd. Men fokuset ligger inte bara på hunden utan även på mig, jag måste utvecklas och bli den ledare Annie behöver så vi blir ett bra team. Så vi kan göra skillnad för elever som behöver extra stöd i utbildningen, säger Stina Rynbäck som jobbat många år med specialundervisning och som brinner för att hitta ytterligare nycklar till inlärning.

Bygger på frivillighet

Pedagoghundsteamet Stina och Annie ska arbeta i anpassade och avgränsade ytor i skolan för att minimera riskerna för allergiker, även om rasen sägs vara mindre allergiframkallande. Dessutom kommer all interaktion bygga på frivillighet och i dialog med både målsmän och elever och insatserna vara riktade till dem som är i behov av särskilt stöd.
– Vårt arbete ska inte förväxlas med att ha med hunden på jobbet, utan Annie kommer ha riktade arbetsuppgifter som hon och jag är tränade för i pedagogiskt syfte, exempelvis lästräning där eleven får läsa för Annie. Att ha en icke-dömande lyssnare brukar få de som kämpar med läsningen att hitta läsglädjen och hunden är tränad för att interagera på olika sätt, vilket gör inlärningen mer glädjefylld. Det finns många ämnesområden och sätt att arbeta med som pedagoghundsteam. Idag används det pedagogiska hundar med goda resultat i många delar av Sverige och det känns fint att få ett extra verktyg att använda i specialundervisningen. Samtidigt har jag och Annie precis bara börjat vår utbildningsresa tillsammans, så vi har en spännande tid framför oss, säger Stina medan hon stryker Annies krulliga päls och kontakten dem emellan går inte att ta miste på.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-07-14
Publicerad:
2023-07-12