Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 27 mar 2023

Hedskolan fick besök av basketstjärnor

Hedskolans fjärdeklassare fick möta basketstjärnor från Luleå Basket. Foto: Annemari Johansson

Hedskolans fjärdeklassare fick möta basketstjärnor från Luleå Basket. Foto: Annemari Johansson

Hedskolan är en av åtta låg- och mellanstadieskolor i Gällivare kommun som nyligen anslutit sig till Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan. Luleå Baskets stjärnor besökte skolans fjärdeklassare med budskapet ”rör på dig, var snäll med varandra och peppa alltid den som misslyckas”.

Hedskolans fjärdeklassare fick möta basketstjärnor från Luleå Basket. Foto: Annemari Johansson

Alltför många barn och ungdomar sitter stilla. Riksidrottsförbundet och RF-SISU Norrbotten har därför fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Det syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten.

Elvira Åneskog och Alice Carlsson, klass 4C på Hedskolan tyckte att timmen med Luleå Basket var jättekul och att det var coolt att få träffa basketstjärnorna Allis Nyström, Ellen Nyström och Mehryn Kraker.

– Det är bra och roligt att få röra på sig, man får mer energi i skolan och har lättare att koncentrera sig, säger de appropå att Hedskolan är med i rörelsesatsningen i skolan.

Ellen Nyström, Allis Nyström och Mehryn Kraker. Främre raden: Alice Carlsson och Elvira Åneskog.

Malin Kristoffersson är lärare i idrott och hälsa på Hedskolan. Hon vill på alla sätt inspirera till rörelseglädje. Forskning visar att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

– Glädje är lösningen för att få barnen i rörelse, säger hon och menar att det fina och roliga mötet med basketstjärnorna betyder mycket för barnen.

Efter en fartfylld idrottsstund med lek och roliga basketövningar var det dags för ett peppande samtal. Ellen Nyström, elitspelare i Luleå Basket, pratade om hur viktigt det är vara snälla med varandra och att man ska peppa varandra även om någon gör ett misstag. Ett tankesätt som bäddar för att man ska våga testa nya saker och även misslyckas, till exempel att testa en ny idrott eller rörelse.

– Samarbeta med varandra och hjälp den som inte kan, det lär du dig jättemycket på. Det är bra att alla är olika och kan olika saker. Vi ska lyfta varandra till att bli bättre, det blir bra för alla, sa Ellen Nyström.

Och på frågan om vad som är viktigt för att må bra svarade barnen: Att träna, sova tillräckligt och äta bra.

Emmaskolan, Hakkasskolan, Hedskolan, Mariaskolan, Myranskolan, Puoltiksvaara skola, Tallbackaskolan och Tjautjas skola har nyligen anslutit sig till rörelsesatsningen.

Som en uppstart och inspiration böjds elevgrupper på samtliga skolor på extra rörelseaktiviteter under veckan, i form av basket, futsal eller innebandy i samverkan med Luleå Basket, Norrbottens Basketdistriktsförbund, Norrbottens Innebandyförbund, Norrbottens Parasportförbund och Norrbottens Fotbollförbund. Barnen på grundsärskolan och träningsskolan har fått testa snöskor tillsammans med Norrbottens Parasportförbund.

Fakta om rörelsesatsningen i skolorna: Riksidrottsförbundet och RF-SISU Norrbotten vill tillsammans med skolorna förändra kulturen så att rörelse blir ett stående inslag i skolmiljön. I uppdraget ingår att kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen. Satsningen riktar sig till alla barn från förskoleklass till till årskurs 6, men framför allt de som är minst aktiva. Under de här åren skapar barn vanor som har stor inverkan på deras mående och även hälsa senare i livet. Satsningen ska bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsföreningarna. Önskad effekt är att alla barn ska kunna, vilja och våga idrotta, helst under hela livet och gärna i föreningsidrotten.

(texten kommer ursrpungligen från RF-SISU Norrbottens hemsida)


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-17
Publicerad:
2023-03-27