Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 20 feb 2023

Snöskulptur på schemat för Myranskolan

Tre sjätteklassare som jobbar med snöskulptur: Evelina, Sirimon och Leija.

Tre sjätteklassare som jobbar med snöskulptur: Evelina, Sirimon och Leija.

Det sågas och raspas för fullt när vi möter Myranskolans sjätteklassare som håller på och formar snöskulpturer. Hela skolan har haft snö- och is tema hela förra veckan.

Hela Myranskolan i Koskullskulle, även lågstadiet och sexåringsklasserna, har varit med och skapat med vintertema. Veckan avslutades med en stämningsfull vernissage och öppet hus i vinterkvällen.

Det är bildläraren Eva Tåström som sett till att alla fått vara delaktiga och skapa allt från teckningar, färgade islyktor till stora snöskulpturer

När vi besöker skolan står fyra snöskulpturlag med sågar, spadar och sprayflaskor och färdigställer sina fantasifulla skapelser.

– Det är roligt och skönt att vara ute och jobba men det svåra är att få det som man har tänkt, säger Evelina Ersholm som tillhör laget som ska göra ”En isbjörn som sitter på toa med en kapybara på huvudet”. Inspiration har laget hämtat genom att titta på snöskulpturer på internet.

– Vi fantiserade ihop idén på tio minuter säger, Liam Ärleborg i laget som skulpterar ”Utedass”, där det finns en läsk-kyl och en läskburk i snö för den nödige.

– Det är bara på kul, tillägger Alexander Koskinen.

– Roligt men jobbigt! och skönt att få jobba utomhus tycker Liam Johansson, som är med i laget som gör en burk Pepsi.

Laget som gör ett O’boy-paket har kommit så långt att de har börjat färgsätta skulpturen.

– Det var svårt att bestämma sig och komma igång men det är jättekul, lite som slöjd, säger Jasmine Nilsson.

Alla lagen berättar att det har varit lätt att samarbeta i lag. Och det märks, för glädjen att jobba med snö går inte att ta miste på. När vi fått en pratstund är de snabbt igång igen och jobbar med sina skulpturer.

– Det handlar om att ta tillvara vårt naturliga gratis material som vi har – och alla barn gillar ju att leka med snö, säger bildläraren Eva Tåström som har jobbat i hela 30 år på Myranskolan. Hon har varit högstadielärare men när högstadiet försvann från skolan valde hon att vara kvar som mellanstadielärare. Snö- och is veckan för barnen har hon rott iland nästan helt utan extra resurser. En lokal företagare har hjälpt till att iordningställa snökuberna och själva snö-gjutformarna har lånats ut av kommunen. Det är fjärde gången hon ordnar snöskulptur med visning för allmänheten på Myranskolan.

– Eleverna blir så stolta när få visa upp vad de har gjort. En dröm är att i framtiden ha hela huset med på att göra snöskulpturer, säger hon.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-19
Publicerad:
2023-02-20