Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 jul 2024

Ny utställning på RE-form “Malmberget – platsens själ”

Denna gång gästas RE-form av Lis-Mari Gurák Hjortfors och utställningen pågår fram till lördag den 17 augusti.

Bakgrunden till utställningen var att jag ville uppmärksamma att stora delar av Malmberget som samhälle är avvecklat. Jag ville med utställningen väcka tankar om vad som sker hos befolkningen när samhället sakta försvinner bit för bit.

Jag har valt att kalla utställningen Malmbeget - platsens själ. Malmberget som samhälle har avvecklats som samhälle på grund av gruvdriften och detta har pågått sedan slutet av 1960-talet. Det är en stor samhällsomvandling på grund av LKAB:s utbredning och expansion för att kunna bryta järnmalm. En stor del äldre kulturhus har flyttas till andra områden både i Gällivare/Nuolajärvi, Dundret/Repisvaara och Koskullskulle/Solbacken. Men många hus har rivits. Malmberget som samhälle avvecklas och så utvecklar man Gällivare och Koskullskulle.

Utställningen består av fotografier och ett bildspel där man kan se kulturmiljöer och människor från Malmberget och Kåkstan och återuppbyggnaden av Kåkstan. I utställningen visas också filmen Ovärdet som handlar om Malmberget och sorgen efter en far och samhället som försvinner. Gustav Hillbom som är dokumentärfilmare har gjort filmen. Gustav har följt två unga musiker Martin Gurák (Hjortfors) och Andreas (Peder) Strand. Hillbom har också följt Olle Sundvall som hade Sundvalls Handelsträdgård i Malmberget."

Informationscentret RE-form hittar du i Norrskensgallerian. Öppettiderna hittar du här. Öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-07-09
Publicerad:
2024-07-09