Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 26 jun 2023

Riksbyggen satsar i Gällivare igen

Riksbyggen

Foto: Riksbyggen

Riksbyggen bygger 61 lägenheter i centrala Gällivare. Det nya bostadsområdet ska anläggas i kvarteret Höken mittemot aktivitets- och rekreationsområdet Sjöparken. Sedan tidigare har Riksbyggen en långsiktig plan att bygga cirka 250 nya bostäder i Malmfälten och Brf Sjöparken blir det andra projektet i Gällivare.

Riksbyggen bygger 61 lägenheter i centrala Gällivare. Det nya bostadsområdet ska anläggas i kvarteret Höken mittemot aktivitets- och rekreationsområdet Sjöparken. Sedan tidigare har Riksbyggen en långsiktig plan att bygga cirka 250 nya bostäder i Malmfälten och Brf Sjöparken blir det andra projektet i Gällivare.

– Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare bidra till regionens tillväxt genom att fortsätta vårt framgångsrika byggande av hållbara bostäder i Gällivare och Kiruna. Under 2020 var det inflyttning i Brf Midnattssolen på Repisvaara och nu tar vi arbetet vidare med Brf Sjöparken, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad.

- Det är fantastiskt roligt att Riksbyggen väljer att bygga fler bostäder. Det är ett välkommet tillskott i bostadsutbudet i Gällivare, säger Birgitta Larsson (s), kommunalråd.

Brf Sjöparken kommer att bestå av cirka 60 bostadsrätter fördelade på två bostadshus om cirka 6-7 våningar. Läget är centralt med direkt närhet till parkområde, friluftsaktiviteter och all tänkbar service.

– I Brf Sjöparken planerar vi för ljusa och fina bostadsrätter med stora inglasade balkonger. Tack vare husens generösa höjd kommer det erbjudas insynsskyddade lägen med fina vyer, säger Jenny Elveljung, sälj- och marknadsansvarig, Riksbyggen.

De två husen kommer att rama in en grönskande innergård där det finns ytor för lek och umgänge. Det planeras även för en gemensamhetslokal med bastu och parkeringsmöjligheter kommer att ges i carportar intill husen.

– Vi försöker optimera ljusinsläppen i lägenheterna och ta hänsyn till insyn samt solläge på balkongerna och kommer därför placera samtliga balkonger mot innergården i söder respektive väster, förklarar Jenny Elveljung.

Hållbarhetsfokus

Fokus på hållbarhet finns med genom hela projektet. Till exempel byggs husen enligt kraven för Miljöbyggnad Silver. Miljöbyggnad visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen. Dessutom kommer det att byggas med solpaneler på taken.

- Det är jättebra att bygget kommer igång nu när Gällivare ska expandera. Det är glädjande för Gällivares utveckling och det känns bra att projektet har ett hållbarhetsfokus, säger Henrik Ölvebo (mp), kommunalråd.

Med friluftsliv och aktiviteter runt knuten

I Brf Sjöparken finns goda möjligheter för ett aktivt och välmående liv. Här bor du omgiven av caféer, restauranger, evenemang och aktiviteter samtidigt som du har närhet till natursköna områden där du kan kraftsamla och puls omvandlas till paus.

I nära anslutning om det nya bostadsområdet ligger Gällivares is- och evenemangsarena samt Sjöparken – ett parkområde med aktiviteter, lek, och rekreation för alla åldrar. Här finns bland annat en skatepark, utegym, grillkåta, aktivitetspark, multisportplan/isbana och pulkbacke.

Säljstarten var under våren med preliminär inflyttning under 2025.

Övrigt:
År 2017 ingick Riksbyggen ett samarbetsavtal med LKAB i syfte att bygga 250 nya bostadsrätter i Gällivare och Kiruna över tid. Det handlar om ett långsiktigt arbete där Riksbyggen är en aktiv aktör i samhällsomvandlingen.

Riksbyggen

Foto: Riksbyggen


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-26
Publicerad:
2023-06-26