Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 29 maj 2023

Projekt i centrum från juni till och med augusti

Foto: Daniel Olausson/Follow the Light

Just nu riktas världens blickar mot Gällivare när gruvnäringen investerar miljardbelopp för att göra en grön omställning av industrin. Vi bygger som aldrig förr. Nyligen invigdes Kunskapshuset som har uppmärksammats internationellt för sin unika design. Vi har skapat en friidrottsarena och en toppmodern is- och evenemangsarena. Vi skapar förutsättningar för bostadsbyggande och vi skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med cirka 22 000 kvadratmeter kultur och aktivitet. Med sommaren kommer som vanligt den mest intensiva perioden för alla stora som små byggprojekt. Här kommer de viktigaste punkterna som du som invånare kommer att beröras av:

Multiaktivitetshuset
Infästningar för äventyrsbadets vattenrutschbanor samt omfattande betongarbeten pågår. Hösten 2024 väntas byggnaden nå marknivå.

Sjöparken
Under sommaren ska tre objekt flyttas från Svanparken i Malmberget till Sjöparken i Gällivare. Det handlar om en scen, en cafébyggnad och en fontän som i samhällsomvandlingens anda ska flyttas och bevaras för framtiden. LKAB flyttar de utvalda objekten och flytten samordnas med andra byggnader som ska flyttas från Malmberget till det nya bostadsområdet vid sjön Nuolajärvi. Arbetet är för närvarande preliminärt planerat till vecka 26.

Brf Sjöparken
Riksbyggen startar markarbeten, i kvarteret Höken mittemot Sjöparken, för blivande Brf Sjöparken i juni. Kvarteret Gladan LKAB bygger 85 ersättningslägenheter åt Topbostäder med tillhörande parkeringsgarage. Dessutom bygger LKAB cirka 1 800 kvadratmeter affärs- och kontorslokaler där bland annat Coop kommer finnas. Projektet pågår fram till hösten 2024.

Lasarettsgatan
Åtgärder intill Lasarettsgatan på den södra sidan av gatan i grönområdet. Arbetet sträcker sig från Kunskapshuset och vidare mot rondellen på väg E45. Gående hänvisas till södra sidan av Lasarettsgatan mellan Hantverkaregatan och Storgatan.

Regnbågens förskola
En ny förskola byggs vid Bondegatan/Garvaregatan. Projektet avslutas i juli. Ytor utanför Kunskapshuset Ytorna på östra sidan av Kunskapshuset ska snyggas till under sommaren. Det blir nya trappor, bänkar, planteringar och promenadstråk längs skolan fram till Storgatan. Lagom till skolstarten ska arbetet med entrédelen vara klart.

Vallmotrappan
Trappan ska ersättas med en gallerdurkstrappa då den är i behov av upprustning utifrån säkerhet för medborgarna samt arbetsmiljöperspektiv för de som underhåller och snöröjer. I dagsläget är trappan svår att underhålla, under vintertid blir den hal samt att trappstegen lutar felaktigt och många olyckor har skett.

Schaktmästaregatan
Arbete i gata längs med Schaktmästaregatan från Parkgatsleden är påbörjat. Arbetet planeras bli klart i mitten av juli.

Torget i centrum
Det pågår ett arbete med att skapa ett inbjudande sommartorg.

Karta


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-30
Publicerad:
2023-05-29