Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 17 maj 2023

Nästa steg i den gröna omställningen är taget

Den digitala ansökan lämnas symboliskt över till Gällivare kommun. Fr.v. Alexander Kult, särskild samordnare på Gällivare kommun, kommunalrådet Birgitta Larsson och Jeanette Lundqvist, senior strateg för social hållbarhet på LKAB.

LKAB har lämnat in en ansökan till mark- och miljödomstolen vad gäller ettmiljötillstånd som är nödvändigt för att påbörja bolagets gröna omställning i Gällivare. Det innebär att det första steget i den gigantiska omställningen är taget och den börjar här i Gällivare.

Förutom fortsatt gruv- och förädlingsverksamhet omfattar LKAB:s ansökan bland annat etablering av en demonstrationsanläggning för produktion av koldioxidfri järnsvamp med vätgas enligt Hybrit-tekniken och ett nytt apatitverk för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller. En milstolpe har nu nåtts efter en lång tid med dialog, samråd, analyser och utredningar och nu går den gröna omställningen in i en ny fas.

- Ansökan om nytt miljötillstånd för LKAB:s verksamhet är viktig. Både för klimatet och Gällivares framtid. Det skapar nya gröna jobb inom industrin och samtidigt nya arbetstillfällen inom övriga områden däribland offentlig sektor. Allt detta sammantaget ger stora möjligheter för Gällivare kommun att växa, säger Birgitta Larsson, kommunalråd Gällivare kommun.

- Vi ser Gällivare kommun som är en otroligt viktig intressent och vi vill göra den här resan tillsammans med kommunen. I och med att ansökan är inlämnad är det nu andra instanser som ska ta vid, bland annat Gällivare kommun men också andra myndigheter. Vi hoppas förstås på en smidig process där det sedan är möjligt att förverkliga det här första steget, säger Jeanette Lundqvist, senior strateg för social hållbarhet på LKAB. Klimatet låter inte vänta på sig och därför är det här så otroligt viktigt för oss som bolag!

LKAB uppger att detta är ett nödvändigt steg för att minska utsläppen inom den globala järn- och stålindustrin och samtidigt säkra tillgången till råmaterial som är nödvändiga för klimatomställningen. Första steget i LKAB:s omställning till produktion av pellets till koldioxidfri järnsvamp börjar som sagt i Gällivare. LKAB:s mål är att vara uppe i en produktion motsvarande cirka 5,4 miljoner ton per år i början av 2030-talet.

HYBRIT är en gemensam satsning av SSAB, LKAB och Vattenfall. En satsning för att utveckla tekniken för en fossilfri värdekedja från gruva till stål. Initiativet har potential att minska Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-17
Publicerad:
2023-05-17