Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 27 mar 2023

Gällivare får en toppmodern ridanläggning

Tre ridande tjejer

Gällivare kommun bygger ny ridanläggning.

Det blir det lokala företaget MRM Mining AB som får uppdraget att bygga etapp två av vad som blir en av norra Sveriges mest moderna ridanläggningar för både privat- och ridskoleverksamhet.

Anläggningen är utvecklad tillsammans med ridverksamheten för att underlätta det dagliga arbetet framöver samt för att sätta hästens välfärd främst. Till exempel kommer boxarna att vara utrustade med foderautomater och en så kallad vikgrubba som kan fyllas på från utsidan av boxen. Andra detaljer är en central placering av spån- och gödselplatta. Enligt projektören får anläggningen en varm känsla med typiska färger i varma toner och som förknippas med stall och hästar.

- Det händer mycket i Gällivare, vi förbereder byggnation av ett helt nytt stall och en personalbyggnad för att kunna erbjuda en trygg och professionell miljö för ungdomar som är intresserade av hästar och ridning. Vårt mål är att skapa en plats där unga som erfarna ryttare kan utveckla sin passion och sin skicklighet samtidigt som de får lära sig om djurskötsel och samarbete med andra. Vi ser fram emot att välkomna alla till vår nya anläggning och bidra till deras växande intresse för hästar, säger Dan Johansson, projektchef vid samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen på Gällivare kommun.

Byggprojektet består av flera delar och i denna etapp byggs ett stall, ridhus och personalutrymmen.

- Vi ser fram emot att få växa och att få erbjuda fler barn och ungdomar möjlighet att utöva ridsport i Gällivare och på så sätt vara en del i ett attraktivt samhälle att leva och bo i, säger Susanne Östman, ordförande i Ridklubben Dundret.

- Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen har kommit till en lösning med situationen för ridklubben och stallet. Vi ser ridsporten och ridskoleverksamheten som en viktig pusselbit för att göra Gällivare till en ännu mer attraktiv kommun att bo i och vilja flytta till. Vi avser att teckna kontrakt med MRM Mining AB den 4 april, säger Stefan Kostenniemi (S) ordförande i kommunstyrelsens samhällsplanerings- och teknikutskott.

- Detta är ett relativt stort byggprojekt och det kommer krävas mycket noggrann planering för att få till en bra leverans med hög kvalitet, särskilt då del av arbetet kommer at utföras under vintertid i ett arktiskt klimat. MRM Mining AB är jätteglada över att ha fått uppdraget och ser mycket fram emot att samarbeta med Gällivare kommun, säger Frida Larsson, VD MRM Mining AB.

I en tidigare etapp har det byggts ett ridhus som består av en manege på 24x80 meter med tillhörande läktare, caféteria samt domartorn. Dessa delar är i full drift. Senare kommer rivning av ett gammalt stall och manege ske samt att man bygger om utemiljön med vindskydd och hagar.

Byggnationen av etapp två är under förutsättning att fullständig finansiering erhålls i kommunfullmäktige den 3 april.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-10
Publicerad:
2023-03-27