Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 24 mar 2023

Nästa etapp i multiaktivitetshuset upphandlad

Multiaktivitetshuset

Multiaktivitetshuset, med reservation för att små avvikelser kan förekomma. Foto: Gällivare kommun, MAF och Tyréns.

Glädjande nyheter. Inom kort fortsätter byggandet av multiaktivitetshuset i Gällivare när företaget Nåiden Bygg AB tilldelats entreprenaden för etapp tre av fyra i byggprojektet.

Byggarbetena kommer igång i maj i år och pågår till hösten 2024. Det som nu ska göras är betongarbeten. De omfattar mark- och husbyggnadsarbeten för delar av grund- och betongstommen, våningsplan ett och två.

Gällivare kommun har även tidigare haft gott samarbete med Nåiden, ett fint exempel är det prisbelönta Kunskapshuset.

– Det känns roligt och spännande att byggnationen av multiaktivitetshuset fortskrider och att vi kan fortsätta upphandling av resterande delar. Färdigställandet av huset innebär ett positivt uppsving för de verksamheter som berörs och ett nytt utbud av aktiviteter för Gällivares befolkning. Vi ser det som en viktig nyckel för att göra Gällivare till en ännu mer attraktiv kommun att bo i och flytta till, säger Stefan Kostenniemi (S) ordförande i kommunstyrelsens samhällsplanerings- och teknikutskott.

Multiaktivitetshuset är Gällivare kommuns satsning på ett rikt liv i centrum, med ett stort utbud för medborgare, besökare och nya inflyttare. Huset ska, med sina cirka 21 900 kvadratmeter i sex våningsplan, erbjuda lokaler för kultur, sport och fritid.

Några exempel: äventyrsbad, motionsbassäng, bibliotek, sporthall, bowling, kampsporter, klättring, skateboard, biograf och restaurang. Det kommer även att inrymma scen- och repetitionslokaler för teater, dans, musik samt ungdomsverksamhet. Huset är ritat av den kanadensiske arkitekten Michael Green som är känd för sina stora byggnader i trä.

Per Utterström, arbetschef Nåiden Bygg, ser fram emot att ”sätta spaden i marken”.

– Det är fantastiskt roligt att vara del av det här projektet och bidra till utvecklingen av centrum och att bygga ett attraktivt Gällivare. Det är ett spännande och utmanande projekt som kommer innebära ett lyft för hela kommunen, säger han.

Den nu tilldelade entreprenaden visar att byggandet går stabilt framåt. Milstolpar har passerats: rivning, schaktning, spont, pålning, bergförankring samt gjutning av bottenplattan är avklarade när nu deletapp tre sätter full fart och vi kan blicka framåt mot den fjärde avslutande etappen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-10
Publicerad:
2023-03-24