Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 17 jan 2023

En milstolpe har passerats

Multiaktivitetshuset

Byggprojektet har passerat en milstolpe då ett stort arbete med rivning, schakt, spont, bergförankring och gjutning av bottenplatta är färdigt och besiktat. Nästa etapp är att börja bygga uppåt, från våningsplan ett.

En del av samhällsomvandlingen som pågår i vår kommun är multiaktivitetshuset i Gällivare centrum. När huset står färdigt, år 2027, blir det en stolthet för vår stad. 21.900 kvadratmeter som sjuder av liv.

De sex våningsplanen ska inrymma verksamheter inom kultur, sport och fritid i toppmodern miljö. Den kanadensiske arkitekten Michael Green, internationellt känd för sina stora byggnader i trä, är den som designat huset.

I skrivande stund är delentreprenad tre, alltså själva betongskalet tills man kommer upp i marknivå, utannonserad och ska upphandlas.

I multiaktivitetshuset kommer massor av verksamheter att finnas. Några exempel: biograf, bibliotek, simhall med undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, äventyrsbad, sporthall, skatehall och klättervägg. Kulturskolans nya lokaler ska inrymmas i huset samt en fritidsgård. Vidare blir det lokaler för musik, dans, kampsporter, bollsporter, en Black box för olika framträdanden och en restaurang.

För en tid sedan kom nyheten att huset ska stå klart 2027. Två år senare än man tidigare sagt. Att det blir så beror på att kommunen sommaren 2022 sa nej till de anbud som kommit in för den stora entreprenaden. Prisnivån var så hög att det inte kunde anses försvarbart för kommunen att teckna kontrakt. Att prisnivån var så hög bedömdes främst vara det osäkra världsläget med höga material- och transportpriser. Därefter valde projektgruppen att dela upp entreprenaden i två delar, vilket verkar vara en mer framkomlig väg.

– Det är ju skattemedel kommunen förfogar över. Den måste förvalta sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt, säger Örjan Matti, Tyréns Sverige AB, byggprojektledare på uppdrag av Gällivare kommun.

Många rykten om att bygget inte blir av har cirkulerat i Gällivare.

– Byggprojektet är inte och har aldrig varit stoppat, som många verkar tro. Vi har heller inga politiska direktiv om att förändra projektet, säger Örjan Matti i en intervju för kommunbladet RE-new, nr 2, 2022. Den går att läsa via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-10
Publicerad:
2023-01-17