Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 feb 2022

Multiaktivitetshuset går in i en avgörande etapp

Multiaktivitetshuset

Projektering av Multiaktivitetshuset pågår för fullt, ritningar granskas och rummen i det framtida huset studeras in i minsta detalj.
I december annonserades upphandlingen av själva husbygget och inför det krävdes ett omfattande arbete att färdigställa bygghandlingar. Byggledare Peter Töyrä berättar var projektet befinner sig.

En kall novemberdag promenerar vi ut från kommunhusets entré, det knastrar under fötterna och vi tar djupa, friska andetag och är måttligt nöjda över att lämna kontoret för att göra något annat. Det är bara några hundra meter från kontoret till Multiaktivitetshuset mitt i centrum, eller, den plats där huset snart kommer att torna upp med sina sex våningar.
Redan nu syns det att något stort kommer att byggas upp på platsen, trots att själva huset inte är påbörjat än.

Just nu är projektet inne i en etapp av pålningsarbeten som innebär att borra ned pålar i berget för att förankra huset med berget, en säkerhetsåtgärd för att inte huset ska röra på sig. Men det är inte bara på byggarbetsplatsen det arbetas med projektet, en stor del av projektet görs från kontoret.

Tusentals ritningar

Peter Töyrä är byggledare för Multiaktivitetshuset och det är mycket som ska göras innan december, som innebär en stor deadline för projektgruppen. Det är nämligen i början av december den stora upphandlingen av utförandeentreprenad annonserades och byggföretag kan lämna anbud på att bygga huset.

- Nu är det projekteringen som pågår och den ska snart vara klar. Vi projekterar så långt så att det blir färdiga handlingar som man sedan kan bygga efter med detaljer för varenda rum. Det är flera tusen ritningar.

Frågan om arbetets omfattning ställs och Peter Töyrä skrattar till.
- Ja det är omfattande. Men det är högst nödvändigt för att entreprenörerna, snickarna, elektrikerna, målarna ska veta vad de ska göra.

Pompa och ståt

Upphandlingen kommer att pågå i cirka tre månader, under våren kommer den nedersta betongplattan gjutas och framåt sommaren startar utförandeentreprenaden med bygget av det fysiska huset. Det är än några år bort tills att huset invigs, men det går inte att undvika att prata om den tid då huset kommer att stå klart.

- Vi hoppas att invigningen blir pompa och ståt, förhoppningsvis utan Covidrestriktioner. Att vi verkligen kan fylla huset med människor, liv, rörelse och glädje.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-21
Publicerad:
2022-02-16