Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 27 okt 2021

Ljudprojekt startar i Multiaktivitetshuset

ljudprojekt

Förra veckan besöktes vi av Kristin Nedlich och Arne Nykänen, som startat upp projektet 'Ljuden, sorlet och bullret - Ljuden som gestaltar livsmiljön' via Luleå Tekniska Universitet. Multiaktivitetshuset må vara av hårt material, men de mjuka värdena som får oss att känna oss välkomna är minst lika viktiga.

Utanför fönstret singlar snöflingor ner och innanför är kaffet precis färdigkokt. Kopparna fylls och vi riktar blicken mot framtiden, mot mjuka värden som lätt kan glömmas i ett hårt bygge. Vi börjar diskutera resor och upplevelser i andra länder. Gatorna, husen, lukten och ljuden som är specifikt för länderna. Desto mer vi diskuterar desto mer inser vi att ljuden är en stor del av upplevelsen.

Därför är vi otroligt glada att Luleå Tekniska Universitet har valt Multiaktivitetshuset i Gällivare som projekt för att grotta ner sig i vad för ljud vi ska fylla huset med. Hur ska vi få alla att känna sig välkomna? Vilket ljud gör att just vi känner oss bekväma? Vilken tystnad vill vi ha i biblioteket?

Projektet heter 'Tystnaden, sorlet och bullret – Ljuden som gestaltar livsmiljön'. Det startades i somras och kommer att pågå i fyra till fem år. Med på plats är handledare Arne Nykänen och doktorand Kristin Nedlich, som med arbetslivserfarenheter från huvudstäder runtom i världen fattat intresse för Gällivare och dess samhällsomvandling.

- Det jag tycker är otroligt intressant och viktigt med projektet är att ljudkvalité är en betydande faktor för hur vi trivs och mår i byggda miljöer, säger Kristin. Med vår forskning vill vi bidra till en positiv och socialt hållbar utveckling av ljuddesign i offentliga miljöer.

Vi önskar projektet stort lycka till och ser förväntat fram emot utvecklingen!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-27
Publicerad:
2021-10-27