Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 30 aug 2021

Nya bostäder vid sjön Nuolajärvi

Nuolajärvi

Intill Nuolajärvis södra strand ska ett nytt bostadsområde växa fram.

Ett nytt bostadsområde ska växa fram vid natursköna Nuolajärvi. Totalt sett beräknar kommunen att det kan handla uppemot cirka 50 villor och 100 lägenheter inom området. - Villatomterna är dessutom utöver behovet för samhällsomvandlingen. Ett välkommet tillskott av bostäder när Gällivare nu ska växa, säger Dan Johansson, förvaltningschef samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen.

Gällivare står i händelsernas centrum globalt nu när gruvindustrin miljardsatsar för en grön omställning. Här pågår tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens expansion. Utöver de tusentals bostäder som byggs på grund av samhällsomvandlingen ska 1200 ytterligare bostäder byggas.

Nu har kommunfullmäktige beslutat att sälja mark på Luleåvägen intill Nuolajärvis södra strand till LKAB. Här ska bolaget uppföra ersättningsbostäder till följd av samhällsomvandlingen. Det har även fastslagits att LKAB bygger infrastruktur inom det nya området som ersättning för detsamma som avvecklas i västra Malmberget. Det står även sedan tidigare klart att Nuolajärviområdet ska göra plats för kulturhistoriska hus som ska flyttas från områden i Malmberget som påverkas av gruvdriften.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-27
Publicerad:
2021-08-30