Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 14 jul 2021

Malmbergsbornas stora flytt till Gällivare

Repisvaara

Jessica, Hillevi, Loa, Hilda och Joakim Norell med fjället bokstavligen intill knuten. Hannah och Alexander saknas på bild.

För familjen Norell blev det en stor flytt när alla sju familjemedlemmar fick packa ihop sina saker och stänga dörren till huset på Eriksgatan i Malmberget för sista gången. I Gällivare stod deras nya hus på det fjällnära bostadsområdet Repisvaara och väntade. Här tronar Dundret och huset är placerat med en perfekt vinkel mot berget.

Joakim och Jessica Norell tar emot mig i sitt nya hus på Soldalsringen. Barnen Loa, Hilda och Hillevi leker ute i solen. Här står ett helt nytt hus som de fått av LKAB som ersättning till den tidigare familjebostaden i Malmberget. Flytten var tillslut oundviklig på grund av gruvans utveckling på orten.

- Det kändes känslosamt i och med att barnen blev ledsna när vi skulle flytta. Det tog lite i hjärtat att lämna, det var ju deras hem och de visste ju inget annat. Men det var nog främst för att de inte riktigt visste vad som väntade och nu är vi alla jättenöjda. Här finns fler kompisar och många barnfamiljer, säger Jessica Norell.
- Osäkerheten innan vi visste vad vi skulle få och var vi skulle hamna var jobbig. Men sen när vi visste vad vi skulle få blev det en lättnad, säger Joakim Norell.

Nya bostadsområden växer fram som svampar i Gällivare kommun och för familjen Norell stod det tidigt klart att det var till just Repisvaara man ville. Skidåkning är det stora intresset inom familjen och nu bor de precis intill fjällanläggningen.

- Att bo bredvid en skidbacke och en lift har alltid varit drömmen. Det är ju det som är den stora grejen och det var det var därför jag valde att stanna kvar här när jag flyttade hit från Stigtomta för 25 år sedan. Nu bor vi på en ständig fjällsemester och behöver aldrig åka hem från den, avslutar Joakim Norell.

Repisvaara

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-22
Publicerad:
2021-07-14