Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 13 jul 2021

Full fart framåt - ny stad tar form

Multiaktivitetshuset

Dan Johansson, Anette Waara och Alexander Kult.

Det är halvtid i samhällsomvandlingen. Ett samhälle ska avvecklas och ett nytt ska ta form. Och i stort sett löper det på enligt plan.
- Vi har varit modiga och satsat på en offensiv tidsplan. Det kan straffa sig men chansningen har gått hem, säger Dan Johansson, tillförordnad förvaltningschef.

Men Hybrit och världens största produktion av vätgas hade ingen räknat med när planerna las. Egentligen är samhällsomvandling sakernas naturliga tillstånd för ett gruvsamhälle som Gällivare-Malmberget. Redan från 1890 finns det en anteckning om att byar måste avvecklas för att de är för nära gropen. I mannaminne finns flytten av kyrkan i Malmberget 1974. Men den pågående samhällsomvandlingen är den största och inleddes 2014. Mycket har skrivits, sagts och tyckts om samhällsomvandlingen men de tre som bör ha bäst koll på vad som händer med helheten är projektledaren Anette Waara, förvaltningschefen för samhällsbyggnads- och teknik på Gällivare kommun Dan Johansson och särskilde samordnaren Alexander Kult. Alla tre verkar mycket lugna och nöjda när jag träffar dem för att ta reda på hur det går. Egentligen. Och för att prata Hybrit. Det går inte att komma runt Hybrit i ett sådant här samtal.

Ja, hur går det?
- Det är halvtid tidsmässigt och det är också halvtid produktionsmässigt. I ett sådant här projekt kan man välja att ta höjd för eventuella överklaganden eller så väljer man en offensiv tidsplan. Men då kan det bli dyrare om det blir mycket stopp på grund av överklaganden. Vi chansade på en tajt tidsplan och det gick hem. Visst, det har varit störningar men vi är nöjda med resultatet, säger Dan Johansson.
- Våra ledord har varit Stadsnära, Fjällnära och Strandnära. Vi bygger faktiskt ihop Gällivare med fjällen. Samtidigt har vi sikte på urbaniteten, känslan av en stad, som jag tror blir mycket viktig för att locka människor att bo här, säger Alexander Kult.

Vårt samtal handlar med nödvändighet mycket om hårda fakta - byggnader, bostäder och betong.
Men samhällsomvandlingen handlar också om livet i staden.
- Vi har tänkt mycket på de mjuka sidorna, livet mellan husen och att det ska bli en trivsam livsmiljö. Landsbygdsutveckling är också en viktig del trots att det heter samhällsomvandling, säger Dan Johansson.
Just nu märks ju samhällsomvandlingen mest i form av byggstök. När märker gällivarebon att den nya staden är här?
De tittar på varandra och säger nästan på samma gång:
- Multiaktivitetshuset! Det är kronjuvelen och det står klart 2025. Men allmänt gäller det att hålla ut nu. Det kommer att vara rörigt men vi bygger en arktisk småstad i världsklass.

Och mitt i er offensiva tidplan, med ett jätteprojekt i händerna kommer så beskedet om att världens största anläggning för produktion av vätgas ska byggas i Gällivare, alltså en del av Hybrit. Med allt vad det innebär av ökat bostadsbehov och markplanering. Hur tänkte ni då?
- Det kändes kul, utmanande, säger Kult. Att Gällivare blir först ut i världen i den gröna omställningen kopplat mot ståltillverkningen. Faktum är att en sådan jätteinvestering också är till hjälp. Det lockar till sig investeringar och på till exempel bostadsområdet, där vi nu måste lägga in en överväxel, står det just nu flera bostadsproducenter söderifrån på kö för att få bygga här.

Alla tre är förstås yrkesmässigt engagerade i samhällsomvandlingen. Men de är också gällivarebor.
- För mig som projektledare är det stort att få vara en del av detta häftiga projekt mitt i Gällivare centrum. Projektet engagerar mig både yrkesmässigt och privat. Längtar tills jag får åka vattenrutschbana med barnen, säger projektledaren Anette Waara.

Omvandling må vara sakernas naturliga tillstånd för ett gruvsamhälle men den omvandling som man nu börjar skönja konturerna av, och som Hybritsatsningen turboladdat, är det nog få samhällen i världen som varit med om.

Fakta

Bostäder
2000 bostäder i Malmberget ska avvecklas
1200 är avvecklade
1000 är byggda

Verksamhetslokaler
Forsgläntan KLAR, Strandvillan KLAR
Kunskapshuset KLAR, Ishallen KLAR
Sporthallen KLAR
Förskola Tallbacka KLAR
Multiaktivitetshuset KVARSTÅR
Torget samt gator kring multiaktivetshuset KVARSTÅR

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-22
Publicerad:
2021-07-13