Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 29 okt 2020

”Den häftigaste skolan i Sverige”

Kunskapshuset

Kommunalråden Jeanette Wäppling (V), Birgitta Larsson (S) och Henrik Ölvebo (MP) inviger Kunskapshuset. Längst till höger syns Lena Callne, moderator. I bakgrunden Johan Airijoki (th) med delar av Malmfältens Rockklubb.

Kunskapshuset i Gällivare är härmed invigd. 24 000 kvadratmeter djärv arkitektur som speglar både gruvnäringen och den samiska kulturen. I dag samlades lokala och regionala representanter för att delta på en Covid-anpassad invigning som livesändes.

- Den här skolan ger en oss elever en fantastisk lärmiljö och arbetsmiljö, den inspirerar oss, säger Petter Jannok, elevskyddsombud.

Flera deltagare klev fram på scen och pratade varmt om skolan och byggnadens betydelse. - Ett ökat inflöde till centrum har på sikt också stor betydelse för handeln, säger Elisabeth Landby, ordförande vid Gällivare Handel. Lapplands kommunalförbund driver verksamheterna i skolan och ser att samarbetet mellan kommunerna Jokkmokk, Pajala, Kiruna och Gällivare kan öka i och med denna skola, Kunskapshuset blir navet i mitten.

- Denna skola har potential att attrahera lärare som kommer till gagn för hela den gemensamma organisationen genom digital undervisning, säger Roger Suup, ordförande i gymnasienämnden vid Lapplands kommunalförbund (LKF).

På de digitala TV-skärmarna skickade utbildningsminister Anna Ekström varma lyckönskningar och säger att hon ser fram emot ett besök Gällivare så snart pandemin är över.

- Jag är jätteimponerad över att ni satsar så mycket, men innerst inne är jag inte förvånad över att Gällivare ger järnet, säger Ekström.

Den förre Malmbergsbon och rikskända fotbollsjournalisten Erik Niva skickade en känslosam hälsning till Gällivare och Malmberget med en förhoppning om att kunskapen ska få stå i fokus och att alla ska få ta del av den.

- Vi bygger ett nytt Gällivare och sätter kunskapen i centrum. Men vi skapar också fantastiska mötesplatser där framtidens centrum blir en mix av kunskap, kultur, kommersiella verksamheter och idrott, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd.

Johan Airijoki, som brukar benämnas som Malmfältens Bob Dylan, berörde publiken musikaliskt tillsammans med sina medmusikanter.

Bakom det arkitektoniska ligger firman Liljewall Arkitekter, som hämtat inspirationen genom att bland annat samarbeta med tre samiska konstnärer.

- Den samiska kulturen tilltalar mig mycket som människa och det beror ju på att den är så starkt sammanlänkad med den storslagna naturen. Under projektets gång kontaktade vi därför tre samiska konstnärer som fick i uppdrag att skapa unika konstverk, för att knyta an byggnaden till ursprungskulturen, säger Lars Olausson, gestaltningsansvarig arkitekt hos Liljewall Arkitekter.

Fakta om byggnaden:

Ca 7 mil spaltpanel.

2519 kvadratmeter fönster.

156 kubikmeter fasadfenor.

2400 gängstänger som fäster fasadfenorna.

1208 ritningar för tillverkning av trappan.

Ca 24 000 kvadratmeter bruttoarea.

Takhöjd i Dagbrottet ca 22,55 meter.

Kunskapshuset

Kunskapshusets entré.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-23
Publicerad:
2020-10-29