Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 jul 2020

Gällivare kommun bygger nytt ridhus

Ridhus

I juni påbörjades anläggandet av första etappen av en ny ridanläggning i samarbete med entreprenören Borga Plåt AB. Det gamla ridhuset är idag delvis avstängt på grund av fuktskador vilket begränsar ridskoleverksamheten och möjligheterna att tillgodose kommuninvånarnas önskemål. Projektet kommer att pågå parallellt med den vanliga ridskoleverksamheten vilket ställer höga krav på logistik och säkerhet.

- Äntligen, får ridklubben sitt efterlängtade ridhus. Denna byggstart har de väntat länge på. Ridklubben har fått vistas alldeles för länge i undermåliga verksamhetslokaler och är verkligen värda detta nya ridhus. Stort grattis till alla ridintresserade, säger Birgitta Larsson (S), vice ordförande kommunstyrelsen.

I den första etappen byggs ett isolerat ridhus på 2 700 kvadratmeter som kommer att innehålla en stor manege med tillhörande läktare, teknikutrymmen, domarrum och café. I etapp 2 byggs ytterligare en manege samt kontor, omklädningsrum med mera. Slutligen i etapp 3 byggs stall och då rivs även det gamla ridhuset. Etapperna 1-2-3 är planerade att genomföras 2020-2021-2022.

- Det betyder jättemycket för vår verksamhet. Vi har så många barn och ungdomar på kö som vill rida som vi inte kunnat ta emot då vi länge bara haft ett ridhus och fått köra lite på halvfart. Vi har inte kunnat ta in nästan några nya elever på ridskolan sedan det stora ridhuset stängdes. Några tävlingar har det inte heller gått att anordna. I och med att bygget äntligen tagit fart är vi på väg mot att få en bättre arbetsmiljö för både hästar och människor. Vi ser så mycket fram emot när det är färdigt och vi kan fortsätta utveckla verksamheten och kvalitetssäkra ridskolan en ny fräsch anläggning, säger Lotta Lindelöf, ridskolechef.

- Det känns fantastiskt att alla barn, unga och gamla ridintresserade nu äntligen får ett nytt och fräscht ridhus. Vi vet också att ridsport anläggningar i många kommuner är de största fritidsgårdarna. Våra ridanläggningar med sina miljöer har många gånger varit viktiga vägvisare för barn och unga till ett mer ansvarsfullt vuxenliv. Ett Jätte STORT grattis till alla ridsportare och hästälskare i vår kommun, säger Karl-Erik Taivalsaari (V), ledamot kommunstyrelsen.

Markarbeten och grävning för byggnadens plintar har påbörjats. I augusti följer montage av hallens väggar och tak, därefter installationer och invändiga byggarbeten. Invigning är preliminärt planerad till november 2020.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2022-12-23
Publicerad:
2020-07-01