Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 24 maj 2019

Nu spränger vi målsnöret - byggstart för nya Sporthallen i Gällivare

Byggstart

Bygget av nya Sporthallen fick en rivstart när barn och ungdomar från Gällivare Sportklubb, lokala politiker och representanter från byggentreprenören YIT sprängde målsnöret tillsammans.

- Idag påbörjades bygget av Gällivares friidrottshall. Mycket positivt för våra barn, ungdomar och idrottsföreningar att kunna utöva friidrott med mera under hela året. Gällivare kommer att få ytterligare en plats för idrott och rörelse, som kommer att främja folkhälsan för våra kommuninnevånare året runt, säger kommunalrådet Birgitta Larsson.

Byggstart

- Det känns riktigt bra att friidrotten äntligen får en ändamålsenlig hall. Nya Sporthallen kommer ge bättre förutsättningar för freeski, som är en snabbt växande sport. Dessutom får eleverna på Hedskolan en fullstor idrottshall på 40x20 meter, säger Henrik Ölvebo, kommunalråd.

- En fantastisk anläggning som många, många bara gått och längtat till. Äntligen är det på G! Ett historiskt ögonblick för många. För alla elever på Hedskolan som äntligen får en fullvärdig idrottshall. För alla friidrottare och för alla freeskiåkare som nu kan vässa sin hopp när snön inte finns på Dundret. För alla våra skidelever på skidgymnasiet som nu kan träna inne när vintertempen blir övermäktig. För många av oss vardagsmotionärer som fördrar att springa inne när temperaturen inte är på vår sida, säger Karl-Erik Taivalsaari, kommunstyrelsen.

Nya Sporthallen innefattar två nya idrottshallar i en energisnål arena i klass Miljöbyggnad Silver. Namnet får byggnaden bära med sig från den anrika Sporthallen i Malmberget som snart måste rivas på grund av den pågående samhällsomvandlingen. Det blir en friidrottshall i junior SM-klass för elva olika grenar som är dimensionerat för 585 personer. Hedskolans gamla gymnastiksal ersätts med en ny idrottshall. Inom arenan byggs även en spegelsal samt ytor för artistisk gymnastik och styrka/rörlighet. Det kommer även att byggas en skumgrop för hoppträning - bra för Gällivares freeski-åkare under barmarkssäsong.

Byggstart

- Vi har inte haft någonting tidigare så det här betyder allt för oss, speciellt för de äldre så de får teknikträna i en hall. Vi har fått vara med hela vägen så anläggningen är anpassad efter våra behov. Ute i länet är de imponerade och vill komma hit och träna och tävla, säger Tony Ömalm, ordförande GSK friidrott.

- Det här betyder jättemycket för oss, vi har inte haft möjlighet till barmarksträning tidigare. Nu får vi möjlighet att träna svåra hopp och kroppskontroll i luften på ett säkert sätt inför snösäsongen, säger Johan Jillmyr, tränare och representant för styrelsen GSK freeski.

På uppdrag av Gällivare kommun har YIT Sverige AB tilldelats en totalentreprenad för projektering och nybyggnation. Planen är att nya Sporthallen ska vara färdigställd under 2020.

- Vi är stolta över förtroendet att tillsammans med Gällivare kommun få skapa och främja ungdomsidrotten, en insats som bidrar till utvecklingen. Vi ser fram emot att påbörja det nya samarbetet med Gällivare kommun och hoppas att vi i framtiden hittar fler samarbetsformer, säger Mattias Sandlund, regionchef för infrastrukturverksamheten i region norr.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-11
Publicerad:
2019-05-24