Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 16 maj 2019

Se framtiden med egna ögon

VR-glasögon

Informationscentret Re-form öppnades i början på året och har blivit en populär mötesplats. Nu har utbudet utökats med VR-glasögon som gör att besökarna får uppleva Nya Gällivare i en virtuell verklighet. - Ytterligare ett steg i satsningen att stärka stoltheten för vår bygd, då det ger en historisk bild och en framtidsbild av vårt samhälle, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

Re-form är en plats dit man kan vända sig för att söka svar på frågor kring Gällivares utveckling och den pågående samhällsomvandlingen. Här får besökaren en möjlighet att överblicka samhällets förändringar. Det byggs nya bostäder och verksamhetslokaler på olika platser och på Re-form kan besökaren få se hur det ska se ut i framtiden.

- Vi utökar Re-forms möjligheter att på ett modernt och attraktivt sätt visa på samhällsomvandlingen historiskt, i nutid och i framtid genom att VR -glasögonen nu är installerade på Re-form, säger Birgitta Larsson, kommunalråd.

- Virtual reality ger en fylligare berättelse om samhällsomvandlingen. Med VR blir det mer visuellt och informativt än bara text och bilder. Man får också en bättre bild av storlek och omfattning på exempelvis hur nya centrum kommer se ut, säger Henrik Ölvebo, kommunalråd och fortsätter;

- Jag rekommenderar gammal som ung att besöka Re-form!

RE-form

Kommunalråden Jeanette Wäppling, Birgitta Larsson och Henrik Ölvebo inviger VR-upplevelsen.

Förutom en spännande tidstunnel, film, interaktiv sagovägg och mycket mer så finns det en konstvägg som byter skepnad då och då. Just nu visar Tord Pettersson färgstarka giclée-tryck av akvareller från 1960-talets Malmberget. Det som visas på bilderna finns inte längre kvar men väcker glada minnen hos konstnären.

- Jag är uppvuxen på Hermelin, vi bodde på Puoitakvägen. Jag minns bara soliga dagar från barndomens Malmberget. Så barndomsminnen blir gärna i glada färger, berättar konstnären Tord Pettersson.

RE-form

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-11
Publicerad:
2019-05-16