Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 09 apr 2019

Lekfull utsmyckning av is- och evenemangsarenan

Peter Johansson

Konstnären Peter Johansson visar upp en av "Figurinerna". Foto: Michael Renström

Konstnären Peter Johansson har fått uppdraget att utforma utsmyckningen i Gällivares nya is- och evenemangsarena. Konstverket Figurinerna kommer bestå av fem skulpturer i megaformat, alla cirka 4,2 meter höga stående mellan golv och tak. Skulpturerna utgår självklart från ett issporttema och visar utövare inom konståkning, hockey, curling och bandy.

Kommunbladets redaktion fick tillfället att träffa konstnären vid ett planeringsmöte i Gällivare. Peter Johansson berättar glatt att det inte är hans första besök på orten utan här har han varit och tävlat i slalom på Dundret flera gånger förut i sina ungdomsdagar.

- Jag har inspirerats av äldre tiders träleksaker och spelfigurer som då var mjuka och funktionellt kulformade på ett manuellt spännande sätt. Något som passade våra idéer om snurrande former till dessa figuriner. I mitt utförande blir sportfigurerna målade i starka, tydliga färger, säger Peter Johansson.

Basen till skulpturerna blir i en puckliknande form där besökare kan sitta och titta in i arenan. Den övre delen med själva sportfigurerna kommer att röra sig sakta, sakta runt sin stolpe.

figuriner

- Under mycket långsamt tempo presterar de olika rörelser som man kan tänkas göra på en is med inslag av mer komiska rörelser, förklarar Peter.

Rören har tre olika färger; vit, röd och blå. Färgerna hämtas från ishockeyrinkens is med dess linjer och curlingsportens vita is med blå och röd centercirkel. Sittpuckarna får den självklara färgen svart och målas i en gummifärg för att likna en riktig hockeypuck.

Peter Johansson har jobbat som konstnär sedan 90-talet och har hunnit bygga upp ett gediget CV genom åren. Han har ställt ut runt om i Sverige, Norden och Europa och kan just nu ses på Havremagasinet i Boden med utställningen Undercurrents/Underströmmar fram till den 14 april.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-10
Publicerad:
2019-04-09