Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 feb 2019

Midnattssolen tändes över Gällivare inför byggstarten av Riksbyggens 40 nya bostäder

byggstart

Foto: Hans-Olof Utsi

I stället för ett traditionellt ”spadtag” för att inviga bostadsprojektet Brf Midnattssolen i Gällivare återkallades solen med en lysande heliumballong i minus 28 grader. En ballong, utrustad med elkabel och lampor på 16.000 watt och med en diameter på fem meter, lyftes med 65 kubikmeter av ädelgasen helium till 30 meters höjd. Jättelampan lyste sedan upp området Repisvaara där Brf Midnattssolen med 40 lägenheter ska byggas.

- Vi är självklart inte bara glada utan också väldigt stolta som Gällivarebor att Riksbyggen nu väljer att bygga nytt i vår kommun. Riksbyggen som en kooperativ aktör och partner med ett rykande färskt betyg om att vara det mest hållbara företaget inom fastighetsbranschen, känns lite extra roligt att välkomna till vår kommun. Självklart ser vi också möjligheten till att det här nybygget ska följas av fler bostadsprojekt i samverkan med Riksbyggen. Det här tydliga initiativet ger framtidstro och väcker kanske också fler aktörer i fastighetsbranschen som vi kommer välkomna varmt till vår kommun, säger Karl-Erik Taivalsaari, ledamot kommunstyrelsen (V).

Alla invånare i Gällivare hade bjudits till invigningen på kvällen 31 januari. Kommunstyrelsens ledamot Karl-Erik Taivalsaari i Gällivare höll invigningstal tillsammans med Riksbyggens Mårten Lilja.

– Det var en magisk upplevelse att få vara med byggstarta ett nytt bostadsprojekt en gnistrande kall kväll som denna. Genom byggstarten av Brf Midnattssolen tar Riksbyggen nu ytterligare ett steg i sin långsiktiga satsning att förse Malmfälten med nya bostäder, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen.

I Malmfälten, med fokus på Kiruna och Gällivare, har Riksbyggen skrivit avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter under en tioårsperiod till följd av samhällsomvandlingarna där. Först ut var Brf Fjällvyn i Kiruna och nu är det dags att starta byggandet av Brf Midnattssolen i området Repisvaara i Gällivare.

– Bostadsmarknaden här i norr är jättestark och försäljningen går mycket bra. Så vi ville manifestera vår satsning på Gällivare och Malmfälten på ett annorlunda sätt, säger Mathias Sandberg, regional sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Det var en annorlunda och näst intill unik upplevelse som Gällivareborna bjöds på.

- Idén att imitera midnattssolen med avancerad belysningsteknik har använts en gång för tio år sedan i Alaska, men vi tycker att svenska Arktis också kan få en chans, säger Jakob Lind vd på reklambyrån Futurniture som tagit fram idén och ansvarade för genomförandet.

Fakta Riksbyggen Brf Midnattssolen

Område: Repisvaara i Gällivare.
Antal lägenheter: 40
Planerad inflyttning: Hösten 2020
Entreprenör: Lindbäcks Bygg


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-10
Publicerad:
2019-02-01