Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 08 jun 2018

Världskända bastun Solar Egg i Gällivare

Efter en turné som sträckt sig ända till Paris var det nu dags att välkomna Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, skapat av konstnärsduon Bigert & Bergström, tillbaka till Malmfälten. Den 7 juni var det premiär för Solar Egg i Gällivare.

Solaregg

Jakob Lind, VD Futurniture, konstnären Mats Bigert, Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen, kommunalrådet Lars Alriksson samt kommunchef Mats Pettersson.

Konstnärsduon Bigert & Bergström har skapat Solar Egg på uppdrag av Riksbyggen, en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Den äggformade bastun har, utan överdrift, blivit en jättesuccé och uppmärksammats i medier över hela världen och fått ett antal fina designutmärkelser. Ägget väger 3,5 ton och består av 69 plattor av guldfärgad rostfri spegelplåt och inuti döljer sig en hjärtformad kamin som kan värma upp till åtta gäster åt gången. Bastun står på Hembygdsområdet i Gällivare fram till den 27 juni och kan bokas av allmänheten.

- Min mor kommer från Latnivaara så man kan säga att halva jag är härifrån. Det är en otroligt fin plats ägget är placerat på och det är roligt att mina släktingar är här idag, säger Mats Bigert, konstnär.

- Riksbyggens Solar Egg är ju skapat med tanke på den pånyttfödelse som stadsomvandlingen ger i Kiruna och då måste jag säga att Solar Egg är mycket välkommen till Gällivare för hos oss är ju samhällsomvandlingen mycket intensivare och mer påtaglig än i Kiruna. Lycka till med utställningen och försäljningen av Riksbyggens bostadsrätter i bostadsrättsföreningen Midnattssolen, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

Brf Midnattssolen är Riksbyggens första etapp av bostäder på Repisvaara i Gällivare. Här erbjuds ett natur- och fjällnära boende i 40 lägenheter om ett till fyra rum och kök med fina tillvalsmöjligheter och utsikt över fjällvärlden. Planerat tillträde hösten 2020.

- Det känns jätteroligt att vi kan ha premiär för Solar Egg i samband med säljstarten för Brf Midnattssolen i Gällivare. Riksbyggens långsiktiga plan att under tio år bygga 250 nya bostäder och skapa samhällsnytta i Malmfälten tar nu ytterligare ett steg framåt efter att vi tidigare i år byggstartat Brf Fjällvyn i Kiruna, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, Bostad Norr.

För bokning se riksbyggen.se/solaregg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Solaregg

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-12
Publicerad:
2018-06-08